Referenser

"Utan Energikontoret hade vi inte kommit någonstans"

Göran Lundström
Kommundirektör i Boxholms kommun

 

Krav på fossilfrihet i kommande upphandlingar

 

Har man väl börjat köra på HVO vill man inte backa bandet

 

De som kör fordonen är glada att dra sitt strå till stacken

Boxholm – en liten kommun med stora ambitioner.

Boxholm är en liten kommun i Östergötland, med cirka 5500 invånare. Men ambitionen och drivkraften att jobba för ett bättre klimat är lika stor som hos andra. Vi pratar med Göran Lundström, kommundirektör i Boxholms kommun.”

Göran förklarar: ”Vi fick rådet av Energikontoret att börja med de lägst hängande frukterna, och det blev att tanka HVO Neste MY i alla dieseldrivna fordon. Det är runt 50 fordon vi kör, där den kanske största miljövinsten ligger hos våra sopbilar som rullar hela tiden. Och arbetet fortsätter med andra projekt”.

Göran igen: “När det gäller fordon och drivmedel är det enkelt: Har man väl börjat köra fossilfritt finns det ingen återvändo – man vill inte backa bandet. Vi kommer att köra HVO Neste MY i alla dieselbilar tills de ska ersättas. Då blir det el i de lätta fordonen och HVO i de tunga”.

Var det svårt att få politiskt beslut om den här omställningen?

Göran avslutar: ”Nej, detta är politikerna i kommunen eniga om. Och de som kör fordonen är glada över att dra sitt strå till stacken”.

De tre största utmaningarna för Boxholms kommun

  1. Inte tillräckligt med egna resurser
  2. Identifiera den “lägst hängande frukten”
  3. Kräv fossilfritt i upphandlingarna

"Det är runt 50 fordon vi kör, där den kanske största miljövinsten ligger hos våra sopbilar som rullar hela tiden."

- Göran Lundström, Kommundirektör i Boxholms kommun

Lösningen

Göran: "Vi vill mycket, men utan Energikontoret i Region Östergötland hade vi inte kommit någonstans. Vi har inte egna resurser att driva den ”fossilfria frågan”, men med deras handfasta hjälp blev det ”verkstad” direkt".

Göran igen: "Vi fick rådet av Energikontoret att börja med de lägst hängande frukterna, och det blev att tanka HVO Neste MY i alla dieseldrivna fordon. Det är runt 50 fordon vi kör, där den kanske största miljövinsten ligger hos våra sopbilar som rullar hela tiden. Och arbetet fortsätter med andra projekt".

Göran avslutar: "Östgötatrafiken handlar upp vår kollektivtrafik och även hemtjänst och annat. De kommer att ställa krav på fossilfrihet i kommande upphandlingar".

 

Fakta om Boxholms kommun
Boxholms kommun, med sina cirka 5500 invånare, ligger i Östergötland. 
Stora arbetsgivare är stålföretaget Ovako Bar, logistikexperterna Swisslog, mera stål från Steeltec Bockholm, och Boxholms Depå som är en del av Jernhusen. Boxholms kommun köper Neste MY Förnybar Diesel av Nestes distributör Energifabriken

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide om förnybara drivmedel

Left column