Referenser

"Neste MY är den produkt som vi tycker har kommit längst och för oss var det viktigt att ha en trygg leverantör i ryggen."

Patric Borén
VD för Dyvik Marina

 

Övergången till HVO gick
väldigt smidigt

 

Har fått
nya kunder
genom att erbjuda HVO

 

Även våra egna fordon
körs på HVO

Dyvik Marina är en föregångare bland sjömackar  det välkomnar båtägarna!

Dyviks Marina på fastlandssidan i Stockholms skärgård har funnits i över 30 år. Vi träffar VD Patric Borén.

Patric berättar: “Vi har nog alltid försökt ha en stark miljöprofil. Medvetenheten och engagemanget har successivt vuxit sig allt starkare sedan början av 2000-talet.”

Patric fortsätter: “Eftersom vi har sålt Marine Gasoil utan RME och HVO:ns egenskaper gör att den är fullt blandbar och inte orsakar bakterietillväxt så har vi kunnat använda vår befintliga utrustning och tankar utan några speciella åtgärder, så övergången gick väldigt smidigt. Det var bara att tanka på med det nya”.

Patric igen: “Tack vare att vi erbjuder förnybar diesel, vilket fortfarande ganska få gör, så har vi förstås fått nya kunder vilket är glädjande. De blir ju ambassadörer både för oss och för bränslet. Vi säljer nog minst lika mycket förnybar diesel nu som vi tidigare gjorde av fossil diesel”

De tre viktigaste utmaningarna för Dyvik Marina:

  1. Det var inte helt självklart att hitta en leverantör som kunde leverera
  2. Kunderna blandar ofta ihop den förnybara dieseln med RME
  3. Den absolut vanligaste frågan är om det går att köra båtmotorn på HVO
Generellt har bytet tagits emot väldigt positivt. Vi hjälper ju dem att på ett enkelt sätt bli mer miljövänliga.
Patric Borén, VD för Dyvik Marina
Carl F

Lösningen

“Neste MY är den produkt som vi tycker har kommit längst och för oss var det viktigt att ha en trygg leverantör i ryggen, dels för våra egna fordon och dels eftersom vi säljer bränslet i vår sjömack. Vi hittade ett samarbete med Energifabriken som även levererar till mindre kunder. De ville också nå ut till båtfolket, så vi hade samma synsätt.”.

"Det gäller att vara tydlig med att HVO inte ger bakterietillväxt i tanken vilket är båtägarens mardröm. Tyvärr blandar kunderna ofta ihop den förnybara dieseln med RME, ett bränsle man absolut inte ska ha i tanken om man vill undvika tillväxt."

"Tyvärr har inte alla motortillverkare godkänt att det är OK att köra på HVO vilket bidrar till en osäkerhet bland båtägarna. Volvo Penta har godkänt det för alla sina dieselmotorer så det borde vara mer en principsak för de övriga att göra detsamma kan man tycka. Helt enkelt för att visa att man tar miljöfrågan på allvar".

 

 

 

Fakta om Dyvik Marina
Dyvik Marina är en fullservicemarina som ligger i Stockholms skärgård, på fastlandssidan, mellan Ljusterö färjeläge och Skärgårdsstad. Long: N. 59° 31’7” Lat: O. 18° 30’8”. Där finns försäljning av nya och begagnade båtar, motorer, service, båtplatser och gästhamn. Och ett café, sjöbutik och sjömack för båtfarare. Marinan grundades för drygt 30 år sedan, och har idag vinterplatser för ca 400 båtar och sommarplatser för ca 300 båtar.
Mer information på https://www.dyvik.se
Dyvik Marina köper Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) av Nestes distributör Energifabriken

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för omställning till klimatsmartare transporter i ditt företag

Left column