Referenser

"Vi får väl se detta lite som Nelson Mandela sa en gång: ”Det är en process och stora processer tar tid"

Ted ”Teddan” Hidson
VD Flyttdax

 

Det reducerar våra utsläpp med
71 000 kilo
per år

 

Behåller flyttbilarna,
en enorm besparing

 

Oerhört
enkelt
att byta till förnybar diesel

Kan vi ställa om för miljön och klimatet, då kan alla ställa om

Flyttfirman Flyttdax, med ett 20-tal anställda och 12 bilar, är inte det största flyttföretaget i Göteborg, men de drivs av en mycket stor tanke. Sedan starten har de genomfört över 50.000 flyttar, för privatpersoner och företag. Företaget har som mål att nå noll nettoutsläpp på alla flyttar och transporter år 2025, och ställer sig bakom det nationella initiativet Fossilfritt Sverige. Vi träffar Teddan Hidson som var med och grundade Flyttdax för 20 år sedan. 

Teddan går igång: ”De senaste åren har jag och min fru börjat tänka på arvet till barn och barnbarn, vilken värld ska vi lämna över till dem? Och tar man den tanken på allvar, och vänder på varenda sten, då hittar man mycket som kan göras bättre i vårt företag när det gäller klimatet.”

Teddan: ”Neste MY Förnybar Diesel har spelat en avgörande roll för oss! Vi tankar alla våra flyttfordon med det, runt 25 000 liter per år – och det reducerar utsläppen av växthusgaser med 71 000 kilo.” 

Uppskattar dina kunder och underleverantörer er miljösatsning?

Teddan utvecklar: ”Jag tycker att det blåser positiva vindar nu, och insikten börjar komma hos privatkunderna mer och mer – vi missionerar och berättar på vår hemsida om att vi är ”det gröna valet”, och varför.

De stora företagskunderna börjar tänka på att hela deras leverantörskedja ska vara hållbar så vi försöker stötta dem. Vi insisterar till exempel på att alla som kör åt oss och åt dem ska göra rätt: köra med rätt däcktryck till exempel (det sparar 10–20% bränsle), använda förnybar diesel eller el, och inte ta med saker man inte behöver i bilarna så det blir onödigt tung last.”

Teddan: ”Jag har sagt till många av våra företagskunder och andra att det är ju oerhört enkelt att byta till förnybar diesel. Du bara gör det, testa så får du se. Det går blixtsnabbt. Men sen handlar det ju också om att man måste våga testa.”

Teddan igen: ”Vi får väl se detta lite som Nelson Mandela sa en gång: ”Det är en process och stora processer tar tid”. Men man får inte ge upp, utan vi tror mycket på att man pratar med sin vän, sin granne, sina kunder… och titt som tätt så stöter man ju på de här starka krafterna som också vill åt det här hållet. Och då får man ju så otroligt mycket energi av det.”

Teddan uppmanar: “Titta på vad du lämnar efter dig. Vad gör du för miljön och klimatet - alla kan göra något. Vad gör du med ditt namn? Jag vill lämna efter mig att när folk tänker på Teddan, då ska de tänka att den killen försökte i alla fall. Och det säger jag även till mina anställda, att vårda ditt namn! Jag tror att det ligger mycket i det.”

De tre största utmaningarna för Flyttdax

  1. Att få fler leverantörer att ställa om till förnybart
  2. Letar hela tiden efter nästa förbättringsmöjlighet
  3. Hoppas att fler ska dela sina innovationstankar
Vad gör du med ditt namn? Jag vill lämna efter mig att när folk tänker på Teddan, då ska de tänka att den killen försökte i alla fall.
Ted ”Teddan” Hidson, VD Flyttdax
Carl F

Lösningen

Teddan berättar: ”Jag har sagt till många av våra företagskunder och andra att det är ju oerhört enkelt att byta till förnybar diesel. Du bara gör det, testa så får du se. Det går blixtsnabbt. Men sen handlar det ju också om att man måste våga testa. Man måste vara lite intresserad och det är ju det som är grunden till allihop. Säger man bara nej till allting och att man gjort på ett sätt i 40 år… Ja, men det kan ju vara så att man har gjort fel i 40 år också."

Teddan igen: ”Vi får väl se detta lite som Nelson Mandela sa en gång: ”Det är en process och stora processer tar tid”. Vi har ju kört med ECO-driving i flera år och sparar tusentals liter bränsle på det, men nu tittar vi på precis allt. Ta flyttkartonger till exempel: i stället för gamla kartonger som väger 1,5 kilo, så är vi nere nu på 700 gram per kartong. Så i alla led som körningar hit till oss, lagerhållning, utkörning till kunderna – det är många hundra kilo vi inte behöver kuska runt med och det sparar vi mycket bränsle på. Tack vare Neste MY har vi även kunnat behålla våra dieseldrivna flyttbilar och det är en enorm besparing både för ekonomin och för miljön.”

Teddan: “Man kan tänka att flytt inte är raketforskning precis, men ska vi klara omställningen till fossilfritt så måste vi alla vara innovativa, vi måste dela idéer. Man ska inte tänka att man ska göra detta arbete själv, utan det är verkligen något företagen ska dela sinsemellan.”

 

 

Fakta om Flyttdax
Flyttdax i Göteborg startade år 2001, och har sedan starten genomfört över 50.000 flyttar, för privatpersoner och företag. Företaget har som mål att nå noll nettoutsläpp på alla flyttar och transporter år 2025, och ställer sig bakom det nationella initiativet Fossilfritt Sverige.
Flyttdax köper sin Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) av Nestes återförsäljare OKQ8.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för klimatsmartare närtransporter

Left column