Referenser

"Inga utmaningar med HVOn - den fungerar lika bra som fossil diesel"

Tommy Aneklev
Driver Gävle Alltransport

 

50 fordon som går på
förnybart

 

Vinner upphandlingar
genom klimatsmarta transporter

 

Kunderna efterfrågar
hållbara transporter

Gävle Alltransport jobbar åt både kommuner och privata företag - och i upphandlingarna skiljer det sig åt en hel del.

Tommy Aneklev driver Gävle Alltransport tillsammans med sin bror Olle och sonen Niklas. Vår pappa Björn Aneklev startade företaget med en tankbil 1966, och sedan dess har det rullat på. Idag är vi ett 70-tal personer som jobbar här och vi har runt 50 fordon för alla sorters transporter och mycket annat.

Berätta först om upphandlingarna, Tommy.
-Från kommunerna kommer allt oftare efterfrågan på fossilfritt, även om det inte alltid är ett krav. I upphandlingarna från stora företag, där är det oftast inte krav på fossilfritt. I de upphandlingarna spelar det ingen roll vad vi kör på, priset betyder mest. Men hos vissa lokala företag och kommunen, där är det annorlunda, och där ska det vara fossilfritt. Men vi kör fossilfritt genomgående, vi tänker ju både på klimatet och på kommande generationer.

De tre viktigaste utmaningarna för Gävle Alltransport

  1. I upphandlingarna från stora företag, där är det oftast inte krav på fossilfritt. I de upphandlingarna spelar det ingen roll vad vi kör på, priset betyder mest.
  2. Utmaningen är att skattesatserna på olika bränslen och fordon kan svänga så det blir osäkert när man ska kalkylera för nya investeringar.
  3. Tillgången på HVO har varit osäker

Gör det för att värna om miljön för våra efterlevande!

Tommy Aneklev, Gävle Alltransport

Lösningen

"Inga utmaningar med HVOn - den fungerar lika bra som fossil diesel, och fordonen drar lika mycket. Nej, utmaningen är att skattesatserna på olika bränslen och fordon kan svänga så det blir osäkert när man ska kalkylera för nya investeringar. Och tillgången på HVO har varit osäker, men nu känner vi oss trygga genom ett bra samarbete med Qstar som vi köper Neste MY av.

- Vi kör med Volvo, Scania och Mercedes, bara Euro 5 och Euro 6-klassade. Plus några mindre fordon för lokala uppdrag i kommunen. Vi har provat elhybrider och vi har också några som går på fordonsgas. Men de andra kör vi på HVO”.
Vi vill ju ge våra förare både en bra miljömedvetenhet och en bra körupplevelse och det får dom med fräscha Euro 5 och Euro 6 fordon och HVOn. Dom är nöjda.

- Påbörja jobbet om omställning direkt - annars kan det bli kostsamt, för då kommer ni inte att få vara med i framtidens upphandlingar och då har ni ingen chans. Och gör det för att värna om miljön för våra efterlevande!

 

Fakta om Gävle Alltransport
Gävle Alltransport grundades 1966 och har idag ett 70-tal medarbetare. De har fordon för alla sorts gods och transporter, och även för andra verksamheter som t ex sophämtning, snöplogning, trädkapning och kranbilar, de flesta med miljömärkning Euro 6. Företaget omsätter idag cirka 100 miljoner kronor. 
Gävle Alltransport kör sina dieselbilar på Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) som de köper från Nestes återförsäljare Qstar Energi.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för klimatsmartare närtransporter

Left column