Referenser

"En liten verksamhet med mycket stora ambitioner för miljö och kvalitet."

Karin och Mats Sjöstedt
Hornuddens Trädgård

 

Krav-märkt
gård

 

Utnämnde
oss till Årets Miljöföretag

 

Bäst
för både miljön och ekonomin

På Kravgården Hornudden är fossilfritt en självklarhet

Hornuddens Trädgård, en ekologisk odling med restaurang och café, ligger vackert vid Mälarens strand. Här verkar Karin och Mats Sjöstedt på gården som Karins farmor och farfar köpte 1928.

Mats, hur började ni med ekologiskt?

"Karin och jag tog över Hornudden i slutet av 80-talet och började ställa om till ekologiskt. Det var en självklarhet för oss: Karin hade utbildat sig till kostekonom på Uppsala Universitet, och läst landsbygdsutveckling på Sveriges Lantbruksuniversitet, och jag var kemi- och biologilärare. Så hela kretsloppstänket och omsorgen om miljön hade vi med oss, och då är Kravodlat givet".

Hur kom det sig att ni startade restaurang?

Mats berättar: "Vi levererade våra grönsaker till flera av Sveriges bästa restauranger, och det var vår son Johan som föreslog att vi själva skulle göra något av våra fina råvaror, börja driva café och restaurang, och så blev det 2008. Det vi inte odlar själva, som kött och fisk till exempel, köper vi från andra kravgårdar".

De tre viktigaste utmaningarna för Hornudden:

  1. Alla våra fordon är dieseldrivna men inte officiellt godkända för HVO
  2. Om man kan behålla befintliga dieseldrivna fordon och köra dom så länge det går
  3. Att minska koldioxidutsläppen, få bort det fossila
Jag tycker att alla företag borde sätta ett pris på miljön och vad den är värd för ens barn och barnbarn.
Mats Sjöstedt, Hornuddens Trädgård
Carl F

Lösningen

"För några år sedan tittade vi över hela verksamheten med tanke på miljön och då stod fordonen på tur. Vi har en personbil, en traktor och en lastbil. Alla är dieseldrivna men inte officiellt godkända för HVO - men jag har en vän på Scania som jobbar med drivmedel och han kunde intyga att HVO fungerar för alla dieselmotorer så vi bara ställde om direkt."

Ni valde HVO Neste MY Förnybar Diesel - vilka andra alternativ utvärderade ni?

Mats utvecklar: "Eldrift förstås - men det ser jag mest som ett stadsalternativ när man kör kortare sträckor än vad vi gör. Och dessutom är det förstås bäst för både miljön och ekonomin om man kan behålla befintliga dieseldrivna fordon och köra dom så länge det går, genom att bara byta bränsle".

Etanol?

"Ja, när den kom använde man ju majs och odlingsmark för att producera den och det är inte bra. Det borde finnas en lag om att man inte får ta mark som är till för att odla mat för att man ska kunna åka bil. Med HVO Neste MY som görs av restprodukter är det annorlunda.

Min käpphäst för bättre miljö har alltid varit att minska koldioxidutsläppen, få bort det fossila kolet. Därför växlar vi även sjövärme från Mälaren för att värma växthusen".

Hur har det fungerat med Neste My Förnybar Diesel?

"Inga problem, jag ser inga nackdelar".

Många av kunderna är medvetna om att de kommer till en Krav-märkt gård. De säger att de känner att det är ekologisk mat, "schyssta grejer", så de väljer att komma till oss".

Jag tycker att alla företag borde sätta ett pris på miljön och vad den är värd för ens barn och barnbarn. Våra barnbarn ska kunna ha tillgång till samma resurser som vi har idag, inte att vi har konsumerat upp allt. Det är svårt att översätta till kronor utan det handlar om ett åtagande och ett ansvarstagande".

Och grattis till alla fina utmärkelser!
Mats kvitterar: "Tack! Ja, där har vi haft flyt: bland annat har White Guide utnämnt oss till Årets Hållbara Café ett par gånger och Strängnäs kommun utnämnde oss till Årets Miljöföretag. Det gör att fler uppmärksammar oss och vårt sätt att driva Hornuddens Trädgård"

Fakta om Hornudden:
Hornudden ligger mitt i Mälaren, mellan Strängnäs och Enköping. Där ligger Hornuddens Trädgård som ägs och drivs av Karin och Mats Sjöstedt.
Gården är sedan länge Krav-certifierad och med ledorden Trovärdighet, Utveckling, Resiliens och Förebild driver man odling, gårdsbutik, café och restaurang.
Hornudden köper Neste MY Förnybar Diesel av Nestes återförsäljare Energifabriken.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för omställning till klimatsmartare transporter i ditt företag

Left column