Referenser

"Att vi kan fortsätta köra med våra dieseldrivna fordon, det är en väldigt stor besparing!"

Daniel Berglind
VD för LM Maskin

 

Har inte upplevt några bekymmer alls med HVO100

 

Har man dieseldrivna fordon är det bara att ta steget

 

Man kan göra stor skillnad med HVO100

 "Allt oftare kräver de stora kunderna ISO-certifiering, för att hela deras egen produktionskedja ska vara hållbar"

- Daniel Berglind, VD för LM Maskin

LM Maskin har sitt huvudkontor i Kungsgården i Sandvikens kommun.  Huvudinriktningen är anpassade maskiner för den tunga industrin och allt oftare möter de kravet på miljöcertifiering och förnybara drivmedel i upphandlingarna.

Vi möter Daniel Berglind som tillsammans med sin bror Peter leder familjeföretaget.

Daniel, hur länge har du varit i företaget?

Daniel: “Det är cirka 15 år nu. Jag började med att köra maskin och sen har jag arbetat mig uppåt. LM är ett familjeföretag som startades av min farfar i mitten av 60-talet”.

Daniel berättar: “Vi har riktat in oss mot den tunga industrin, främst stålindustrin. Det är lyft och omlastning, till exempel att lasta in metallskrot i deras smältugnar. Det är tungt arbete med stora maskiner!”

Daniel: ”En del kunder har ju miljöcertifieringar som krav så att säga. Då är det ju mer eller mindre ett tvång för att man ska få vara med och ge anbud. Så jag skulle nog säga att det ger en fördel”.

Daniel: “Om man tänker på miljön och klimatet finns det inte mycket att fundera på - man kan göra stor skillnad genom att enkelt byta till HVO100. Så har man dieseldrivna fordon är det bara att ta steget och kliva över”.

Daniel igen: “Vi har egna tankar på våra områden och vår leverantör Qstar kommer med sin tankbil och fyller på när det behövs. Samarbetet med Qstar har alltid fungerat bra och de finns ju i närheten så är det någonting så ringer man och sen löser vi det”.

De tre största utmaningarna för LM Maskin

  1. Kundernas starka önskemål om förnybart bränsle
  2. Funderingar kring att tanka förnybart i egna maskiner
  3. Sammanblandning mellan HVO och biodiesel

Om man tänker på miljön och klimatet finns det inte mycket att fundera på - man kan göra stor skillnad genom att enkelt byta till HVO100.

Daniel Berglind, VD för LM Maskin

Carl F

Lösningen

Daniel förklarar: “Flera stora kunder har starka önskemål om att vi ska använda förnybara drivmedel. Därför började vi titta på det för några år sedan och det ledde oss fram till den förnybara dieseln - den verkade lovande så vi bestämde oss för att prova helt enkelt. Vätgas och el tittade vi också på men det skulle inte fungera för oss”.

Daniel berättar: “Vi undrade förstås om det skulle fungera att byta från fossilt till förnybart med våra maskiner så vi kollade med leverantörerna - och de gav klartecken. Att vi kan fortsätta köra med våra dieseldrivna fordon, det är en väldigt stor besparing!”

Daniel: ”En utmaning var också att några hade hört att “det där går inte att köra på”. Men då blandade man ihop HVO med biodiesel, och med HVOn har vi inte upplevt några bekymmer alls, det har fungerat bra helt enkelt”.

 

Fakta om FÖRETAGET
LM Maskin har sitt huvudkontor i Kungsgården i Sandvikens kommun, och dessutom arbetsställen i Sandviken, Hofors och Smedjebacken. Huvudinriktningen är anpassade maskiner för den tunga industrin och med cirka 50 anställda och ett 30-tal fordon omsätter man runt 60 miljoner kronor.
Företaget köper sin Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) av Nestes distributör Qstar.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för omställning till klimatsmartare transporter i ditt företag

Left column