”Hållbarhetstänket är en naturlig del av hur vi driver golfklubben”.

Mats Candinger har varit klubbchef på Saltsjöbadens Golfklubb sedan 2011. Klubben startade 1929, är Sveriges 10:e äldsta golfklubb, och växer.

Mats, hur tänker ni som golfklubb på hållbarhet och miljö?
Mats svarar: ”Vi har satsat helhjärtat på vårt hållbarhetsarbete sedan flera år, och vi har haft stor hjälp av ett internationellt samarbete med GEO, Golf Environment Organization.

Vad är GEO-programmet, och hur drar ni nytta av det?
Mats igen: ”GEO-certifieringen är ett verktyg som ser på alla delar av verksamheten, och hjälper oss att hålla en bra struktur.  GEO stöttar lokala klubbar i deras hållbarhetsarbete. Det fungerar som en drivande checklista som bekräftar att vi är på rätt väg. När turen kom till drivmedel var vi öppna för olika fossilfria alternativ”.

Hur fick ni upp ögonen för HVO Neste MY?
Mats berättar: ”Jag blev faktiskt kontaktad av en medlem i klubben som jobbar på Neste, hon var intresserad av vår miljöprofil och vårt hållbarhetsarbete och berättade om det fossilfria bränslet som kan ersätta fossil diesel utan några nya investeringar. Vi hade redan bra kontakt med en av deras distributörer och när vi nu fick höra mer bestämde vi oss. Jag gillar Nestes värderingar dessutom!”

Vilka andra drivmedel använder ni?
Mats: ”Vi använder eldrift för vältar och arbetsfordon, men våra traktorer, grävmaskiner och klippare går på HVO Neste MY. Vi har dessutom en dieseldriven pistmaskin som nu går på HVO och snökanoner som går på el. När jag frågade Neste om pistmaskinen går att köra på Neste MY fick jag höra att SkiStar kör sina pistmaskiner på Neste MY – det räcker som intyg!”

Vad säger klubbens medlemmar?
Mats igen: ”Intresset för hållbarhet är stort, det hör jag i samtalen på klubben, och flera medlemmar har sökt sig till oss på grund av vårt genomgripande hållbarhetsarbete. Det är en ökande trend”.

Har du andra exempel på ert hållbarhetsarbete?
Mats avslutar: ”Ja, till exempel tittar vi löpande över vilka gödnings- och växtskyddsmedel vi använder. Många tror att golfbanorna är en miljöbov, men i själva verket är det tvärtom: vi tar vatten från ett naturligt vattendrag i närheten och leder det till våra dammar som vi har för bevattning. Och det vatten som lämnar banan är renare än det vatten som kommer in”.

Fakta om klubben:
Saltsjöbadens Golfklubb har sina två banor,18 respektive 9 hål, i vacker skogs- och parkmiljö i Saltsjöbaden en bit utanför Stockholm. Klubben firade 90-årsjubileum 2019 och är med det Sveriges 10:e äldsta golfklubb. Antalet medlemmar ökar, och är idag 2150. Saltsjöbadens GK köper Neste MY Förnybar Diesel via Nestes återförsäljare Energifabriken

tankhandtag

Kontakta mig gärna!  

Jag är intresserad av att köpa eller veta mer om
Neste MY Förnybar Diesel.

KONTAKTA MIG TACK

tankhandtag

Kontakta mig  

Jag är intresserad av
Neste MY Förnybar Diesel  

 

KONTAKTA MIG TACK

Bring

Brings fossilfria närtransporter: en konkurrensfördel!

Att köra fossilfritt i städerna är extra viktigt tycker Bring, och ställde om snabbt.
Nobina

Nobina kör för en ännu mer hållbar kollektivtrafik

”Vi kör motsvarande 19 varv runt jorden varje dag så varje liten förbättring gör stor nytta för samhället och klimatet”.
SkiStar

SkiStars 35 pistmaskiner kör med förnybar diesel

Det började med Sälen och sedan två år drivs alla pistmaskiner på alla Ski Star-destinationer i Sverige av Neste MY Förnybar Diesel.