Peab - ett stycke svensk entreprenörshistoria på väg mot att bli klimatneutrala år 2045.

Sophämtningen lade grunden

Peab är verkligen en speciell entreprenörshistoria. Bolaget grundades för 60 år sedan av två unga driftiga bröder, Mats och Erik Paulsson, som lånade pappans traktor för att köra sopor och latrin i hemkommunen i Skåne. Idag är Peab Sveriges största bygg- och anläggningsföretag med nära 15.000 anställda, och visionen att vara “Nordens samhällsbyggare” och klimatneutrala år 2045.

Visionen och kunderna driver mot fossilfritt

Vi samtalar med Henrik Wänger, arbetsledare för Peab Anläggning i Linköping och Norrköping.

Hur kom det sig att ni började tanka bilar och maskiner med HVO Neste MY här på Peab Anläggning?
Henrik: ”Jo, det är dels i linje med hela företagets plan, och dessutom var det fler och fler beställare som krävde fossilfritt - så vi tog redan 2016 beslutet att byta från fossil diesel till HVO Neste MY. Vi var lite fundersamma innan vi bytte, tänkte till exempel att bränslesystemet skulle slamma igen, men vår leverantör Swea Energi garanterade att det ska funka som vanlig diesel och det gör det också - inga problem alls - bara fördelar.”

PEAB
”Vi kör mycket inne i städerna och tack vare HVO Neste MY drabbas inte 3:e man och vi själva av farliga avgaser”.
Henrik Wänger, arbetsledare för Peab Anläggning i Linköping och Norrköping

Fler fördelar än fossilfritt med HVO Neste MY

Vilka andra fördelar tänker du på?
Henrik igen: “ Det har blivit smidigare nu. Förut behövde förarna åka till mackar för att tanka men nu har vi cisterner inne på områdena där vi bygger. En annan fördel är att, eftersom vi kör mycket inne i städerna , så drabbas inte 3:e man och vi själva av farliga avgaser heller”.

Några problem alls med HVO?
Henrik summerar: “Nej allt fungerar bra, det är inga konstigheter tycker varken arbetsledning eller personal. Fordon och maskiner går som de ska så vi har inget negativt att säga om HVO. Det känns bra att kunna dra vårt strå till stacken för miljön!”

Fakta:
Peab är Sveriges ledande byggföretag med verksamhet inom bland annat bygg- och anläggningsverksamhet. Bolaget grundades av bröderna Mats och Erik Paulsson år 1959, och har idag cirka 15.000 anställda. Peab Anläggning bygger och underhåller vägar, järnvägar och broar över hela Norden. Peab köper Neste MY Förnybar Diesel via Nestes distributör Qstar

tankhandtag

Kontakta mig gärna!  

Jag är intresserad av att köpa eller veta mer om
Neste MY Förnybar Diesel.

KONTAKTA MIG TACK

tankhandtag

Kontakta mig  

Jag är intresserad av
Neste MY Förnybar Diesel  

 

KONTAKTA MIG TACK

Inlandsbanan

Inlandsbanan: 1,4 miljoner kilo mindre utsläpp per år!

”Vi har som mål att vara helt vara fossilfria 2025 och när vi bröt ner det i verksamheten så bestämde vi år 2020 för tågen”.
Carl F

Carl F kör över 40.000 ton per år med Neste MY förnybar diesel

”Nu har vi kört på Neste MY i flera år och har inte märkt av någon negativ effekt eller några problem alls.”
SkiStar

SkiStars 35 pistmaskiner kör med förnybar diesel

Det började med Sälen och sedan två år drivs alla pistmaskiner på alla Ski Star-destinationer i Sverige av Neste MY Förnybar Diesel.