Referenser

“Vi kör långa dagsturer, ofta upp till 60 mil, så eldrift är inget alternativ för oss.”

Kent Pettersson
Ägare av Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga

 

Våra
15 lastbilar körs på HVO

 

Dessutom kunde vi
byta bränsle direkt

 

Både god
ekonomi och miljörätt

Vi råder alla samarbetspartners att gå över till HVO100. Det är ett enkelt sätt att aktivt bidra till mindre klimatutsläpp

Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i Rikstvätt-kedjan, Sveriges största franchisekedja för textiltvätterier. Där träffar vi Kent Pettersson, ägare, och Ulrika Hedkrok, marknadskoordinator. Var kommer ert starka miljötänk ifrån?
Kent: "Det är en egen övertygelse vi på företaget har. De flesta kunderna kräver inte det ännu, men vi går längre än vi måste för en bättre miljö. Vi tog fram en miljöpolicy redan i början av 2000-talet".

"Vi sysslar med textiltvätt och uthyrning av textilier och arbetskläder. Vi har runt 1500 kunder och mellan 80 och 150 personer som jobbar för oss, det är fler under sommaren när våra kunder inom hotell och restaurang har mer att göra. Då kan vi hantera uppemot 200 ton textilier i veckan."

De tre viktigaste utmaningarna för Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga:

  1. Vi kör dagsturer på uppåt 60 mil, då räcker inte elektrifiering till
  2. Vi behövde inte köpa nya fordon eller modifiera de befintliga
  3. De vill vara en del av ett företag som bidrar positivt till miljön
Vi kör alla våra lastbilar på HVO100 nu - när vi bestämde oss för att ställa om alla dieselbilar till fossilfritt gick det fort.
Kent Pettersson, ägare av Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga

Lösningen

- Varför valde ni Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)?
Ulrika fortsätter: "Det var före min tid men det verkar ha varit ett självklart val, helt i linje med företagets miljötänk". Kent fyller i: "Ja, vi kör långa dagsturer, ofta upp till 60 mil. Så eldrift är inget alternativ. Och att vi dessutom bara kunde byta bränsle direkt, utan att ställa om motorerna eller köpa nya fordon, det är ju både god ekonomi och miljörätt".

Våra anställda uppskattar att vara en del av ett företag som bidrar positivt till miljön. Jag tänkte likadant när jag själv började här på Rikstvätt för några månader sedan, jag ville jobba på ett företag som ligger i framkant i miljöarbetet.

"Tvätteriet är Svanenmärkt, det betyder till exempel rätt mängd tvättmedel av rätt sort, och minsta möjliga vattenförbrukning. Men vi har jobbat igenom hela vår verksamhet för att göra förändringar som skonar miljön. Och när vi handlar upp varor och tjänster ställer vi hårda krav på våra leverantörer".

Vi råder alla samarbetspartners att gå över till HVO100. Det är ett enkelt sätt att aktivt bidra till mindre klimatutsläpp.

 

Fakta om Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga
Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i den landsomfattande Rikstvättgruppen, med 16 medlemsföretag. Företaget startade för 25 år sedan och sysselsätter idag 80 till 150 personer, beroende på säsong. Deras verksamhet är, förutom textiltvätt, även uthyrning av arbetskläder, hotell- och restaurangtextilier, entrémattor, samt försäljning av hygien- och städprodukter.Som del av en heltäckande miljöpolicy drivs alla företagets transportbilar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Företaget köper Neste MY Förnybar Diesel hos Nestes distributör Qstar. Andra tvätterier i gruppen som också kör på Neste MY Förnybar Diesel är Rikstvätt Öland, Lima, Vetlanda, Bengtsfors, Karlskoga, Västerås, Östersund och Bergvikstvätten.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för omställning till klimatsmartare transporter i ditt företag

Left column