Vi kör långa dagsturer, ofta upp till 60 mil, så eldrift är inget alternativ för oss.

Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i Rikstvätt-kedjan, Sveriges största franchisekedja för textiltvätterier. Där träffar vi Kent Pettersson, ägare, och Ulrika Hedkrok, marknadskoordinator. Var kommer ert starka miljötänk ifrån?
Kent dröjer inte med svaret: ”Det är en egen övertygelse vi på företaget har. De flesta kunderna kräver inte det ännu, men vi går längre än vi måste för en bättre miljö. Vi tog fram en miljöpolicy redan i början av 2000-talet”.

Berätta om er verksamhet!
Kent fortsätter: ”Det är textiltvätt och uthyrning av textilier och arbetskläder. Vi har runt 1500 kunder och mellan 80 och 150 personer som jobbar för oss, det är fler under sommaren när våra kunder inom hotell och restaurang har mer att göra. Då kan vi hantera uppemot 200 ton textilier i veckan”.

Ni jobbar över ett stort geografiskt område - vad har ni för fordon?
Ulrika berättar: ”Vi har ett 15-tal lastbilar, olika stora, både helt nya och äldre. Och så har vi ett par elhybrider som tjänstebilar. Vi kör alla våra lastbilar på HVO100 nu - när vi bestämde oss för att ställa om alla dieselbilar till fossilfritt gick det fort”.

Varför valde ni Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)?
Ulrika fortsätter: ”Det var före min tid men det verkar ha varit ett självklart val, helt i linje med företagets miljötänk”. Kent fyller i: ”Ja, vi kör långa dagsturer, ofta upp till 60 mil. Så eldrift är inget alternativ. Och att vi dessutom bara kunde byta bränsle direkt, utan att ställa om motorerna eller köpa nya fordon, det är ju både god ekonomi och miljörätt”.

Vad säger era anställda om att ni kör fossilfritt?
Ulrika igen: ”De uppskattar att vara en del av ett företag som bidrar positivt till miljön. Jag tänkte likadant när jag själv började här på Rikstvätt för några månader sedan, jag ville jobba på ett företag som ligger i framkant i miljöarbetet”.

Kent, du nämnde Svanen. Berätta!
”Tvätteriet är Svanenmärkt, det betyder till exempel rätt mängd tvättmedel av rätt sort, och minsta möjliga vattenförbrukning. Men vi har jobbat igenom hela vår verksamhet för att göra förändringar som skonar miljön. Och när vi handlar upp varor och tjänster ställer vi hårda krav på våra leverantörer”.

Vad har ni för råd till andra serviceföretag som inte ställt om ännu?
Kent avslutar: "Vi råder alla samarbetspartners att gå över till HVO100. Det är ett enkelt sätt att aktivt bidra till mindre klimatutsläpp”.

Engagerade medarbetare på Rikstvätt, från vänster till höger: Katta: Produktion specialtvätt, Wissam: Arbetsledare, plangods, Mehdi: Arbetsledare, entrémattor
Foto: Engagerade medarbetare på Rikstvätt, från vänster till höger: Katta: Produktion specialtvätt, Wissam: Arbetsledare, plangods, Mehdi: Arbetsledare, entrémattor

Fakta om Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga
Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i den landsomfattande Rikstvättgruppen, med 16 medlemsföretag. Företaget startade för 25 år sedan och sysselsätter idag 80 till 150 personer, beroende på säsong. Deras verksamhet är, förutom textiltvätt, även uthyrning av arbetskläder, hotell- och restaurangtextilier, entrémattor, samt försäljning av hygien- och städprodukter.Som del av en heltäckande miljöpolicy drivs alla företagets transportbilar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Företaget köper Neste MY Förnybar Diesel hos Nestes distributör Qstar. Andra tvätterier i gruppen som också kör på Neste MY Förnybar Diesel är Rikstvätt Öland, Lima, Vetlanda, Bengtsfors, Karlskoga, Västerås, Östersund och Bergvikstvätten. .

tankhandtag

Kontakta mig gärna!  

Jag är intresserad av att köpa eller veta mer om
Neste MY Förnybar Diesel.

KONTAKTA MIG TACK

tankhandtag

Kontakta mig  

Jag är intresserad av
Neste MY Förnybar Diesel  

 

KONTAKTA MIG TACK

Peab

Peab i stadsmiljö: fossilfritt är självklart!

”Vi kör mycket inne i städerna och tack vare Neste MY/HVO minskar vi de lokala utsläppen, av t ex skadliga partiklar.”
Falck

Falcks mål är helt fossilfri fordonsflotta 2023

”Vi jobbar mycket med att minska vår miljöpåverkan och att välja fossilfritt drivmedel är den största insatsen vi som företag kan göra”.
Nobina

Nobina kör för en ännu mer hållbar kollektivtrafik

”Vi kör motsvarande 19 varv runt jorden varje dag så varje liten förbättring gör stor nytta för samhället och klimatet”.