Referenser

"Detta samarbete hade inte fungerat om inte de två företagen hade samma höga miljökrav."

Jan Johansson
Projektchef i Täby Park-projektet

 

När tanken kom på plats gick det fort att ställa om till HVO

 

Målet är förstås 100% användning av HVO, kanske redan i år

 

Energifabriken har skapat en väldigt enkel lösning för oss.

“Hållbarhet och miljötänk har blivit en hygienfaktor när man arbetar med stadsutveckling nu”.

Täby Park, lite norr om Stockholm, är en alldeles ny stadsdel med starkt fokus på hållbarhet. Det är byggföretagen Skanska och JM som utvecklar platsen tillsammans med Täby Kommun. Vi frågar Jan Johansson, projektchef i Täby Park-projektet, om de båda parterna JM och Skanska varit överens om den starka miljöprofilen för Täby Park?

Jan svarar: “Absolut! Att jobba med höga miljökrav är ju att jobba mot ett rörligt mål - hela tiden kommer det nya processer och nya material som är bättre för miljön. Och detta samarbete och hållbarhetsfokus hade inte fungerat om inte de två företagen hade samma höga miljökrav.
Vi är 50/50-partners för hela projektet, Skanska bygger sina bostadskvarter och JM sina - och så har vi Täby Park-bolaget tillsammans som utvecklar allt som är gemensamt, som vägar, skolor, förskolor, parker med mera”.

Jan berättar: “Redan 2014 gjorde vi en klimatkalkyl för utbyggnad av hela området, fram till 2050. Och då var drivmedel en sak vi analyserade och såg att vi måste jobba med.

Jan: “Energifabriken har skapat en lösning som är väldigt enkel för oss, Fillngo. De fyller på HVO-tanken när det behövs, de ser genom en mätare när det är dags. Våra entreprenörer har en app, de loggar in, tankar, och blir sedan fakturerade direkt från Energifabriken”.

Jan igen: “Med våra egna fordon är vi uppe i 70–80% användning av HVO och målet är förstås 100%, kanske redan i år. Och med våra leverantörer har vi skrivit avtal att de måste köra på HVO inom området. Det gäller 15–20 entreprenadmaskiner och fordon”.

Ni på Täby Park har kommit långt i ert miljötänk. Vad kan du ge för medskick till de som inte kommit igång?

Jan svarar: "Jag tror att man måste börja med det lilla och med sig själv. Sen är en klimatkalkyl ett väldigt bra hjälpmedel har vi märkt. Det finns gratisversioner att tanka ned om man inte har en företagsspecifik klimatkalkyl. Så man kan se hur mycket CO2e man släpper ut. Och att jobba tillsammans med andra."

De tre största utmaningarna för Täby Park

  1. Garantier för palmoljefri HVO
  2. Skrönor om förnybart drivmedel
  3. Logistiken att tanka bandburna maskiner

Jag tror att man måste börja med det lilla och med sig själv. Sen är en klimatkalkyl ett väldigt bra hjälpmedel har vi märkt.

Jan Johansson, projektchef i Täby Park-projektet

Carl F

Jan: ”Det tog lite längre tid än vi trodde att få till HVO, även om vi uppmuntrade alla att tanka HVO. Först 2019 fick vi beslut om att sätta upp en egen tankstation för HVO men då kom det här med palmoljan... och vi ville ha HVO utan palmolja. Men de leverantörer vi förhandlade med först kunde inte garantera det. Sen fick vi tips om Energifabriken och de kunde ge oss de garantier vi behövde med Neste MY Förnybar Diesel (HVO). Då gick det fort att få en tank på plats och ställa om till HVO”.

Jan igen: “Som vanligt när man inför någonting nytt är det ju så mycket skrönor.

En skröna är att det blir dyrare, och det har ju visat sig att det inte blir. Sen att det skulle vara krångligare, och det har vi visat att det inte blir.”

Jan fortsätter: ”…och såhär att ”men jag har en bandburen maskin, jag kan inte åka till tankstationen”, då har vi köpt en vagn som transporterar den bandburna maskinen till tanken. Så nu finns det ingenting att skylla på”.

 

FAKTA OM TÄBY PARK
Täby Park, lite norr om Stockholm, är en alldeles ny stadsdel med starkt fokus på hållbarhet. Det är byggföretagen Skanska och JM som utvecklar området tillsammans. När Täby Park står klart i slutet av 2040-talet ska cirka 20.000 personer bo där i runt 6.000 lägenheter, och där ska även finnas ett 100-tal företag som beräknas anställa 5.000 personer. Täby Park köper sin Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) av Nestes återförsäljare Energifabriken.

Ladda ner vår guide

Allt du behöver veta för att ställa om och ta ett stort steg mot era hållbarhetsmål och ökad konkurrenskraft. Där står bland annat: ​ Varför hållbarhet blir ett måste. Fördelarna med förnybar diesel. ​ Hur ni går tillväga rent konkret.

Gratis guide för en klimatsmartare byggbransch

Left column