Vill du köra med förnybar diesel i bilen? Läs det här först!

Har du en dieselbil och funderar på att gå över till ett fossilfritt bränsle, men oroar dig för hur det kan påverka bilen och dess garanti? Oroa dig inte, här reder vi ut begreppen och vad som egentligen gäller.

– Om fler kände till det här tror jag att fler också skulle våga byta till ett hållbart alternativ, säger Per Emanuelson, Head of Branded Sales på Neste.

Det talas mycket i media om eldrift som framtiden för en mer hållbar fordonsflotta. Men visste du att det redan idag finns ett bränsle som minskar CO2e-utsläppen med upp till 90 procent och som du kan tanka i vilken dieselbil (motor) som helst?

Jo, det stämmer faktiskt. Neste MY Förnybar Diesel, från det finska företaget Neste, tillverkas bland annat av restprodukter och avfall från kött- och fiskindustrin.

”Går att göra vilken dieselbil som helst till en miljöbil”

Bränslet är en kemisk kopia av fossil diesel och fungerar därför likadant i en dieselmotor, men med fördelen att det brinner något renare. Neste MY sänker på så sätt både livstidsutsläppen av växthusgaser markant och ger mindre utsläpp av partiklar som påverkar närmiljön, jämfört med fossil diesel.

Vill du också göra din dieselbil fossilfri?

– I realiteten går det att göra vilken dieselbil som helst till en miljöbil på fem minuter, genom en enda tankning. Omställningen är snabb och enkel eftersom det inte finns några tekniska begränsningar. Men exakt hur mycket utsläppen påverkas av förnybar diesel beror på vilken motor och hur modernt avgassystem din bil har, och den detaljen kan förmodligen din bilåterförsäljare svara på, säger Per Emanuelson.

Det finns dock många som oroar sig för att garantin på bilen ska påverkas om de tankar med förnybar diesel, vilket får dem att tveka kring att göra omställningen. Därför ska vi nu reda ut vad som egentligen gäller innan du tankar Neste MY Förnybar Diesel:

Eventuell påverkan på garantin när du tankar Neste MY Förnybar Diesel gäller endast för nybilsgaranti. För dig med en dieselbil där nybilsgarantin har gått ut kommer ingenting att förändras av att börja köra fossilfritt.

​För att nybilsgarantin ska gälla får du inte byta ut någon originaldel. Det gäller detaljer som vilka däck du kör på – men också bränsletypen. Allt fler biltillverkare godkänner Neste MY även som nybilsbränsle, men här måste du som konsument som har nybilsgaranti kvar på din bil kolla upp vad som gäller för just ditt bilmärke. Hör med din biltillverkare.

Enligt Motorbranschens Riksförbund säljs varje månad tiotusentals begagnade bilar, och för köparen är det då viktigt att kolla upp ifall nybilsgarantin fortfarande gäller. Om nybilsgarantin har gått ut så är det fritt fram att tanka med Neste MY.

Att nybilsgarantin slutar gälla för vissa bilmärken om du tankar förnybar diesel betyder inte att bränslet på något sätt är skadligt – utan helt enkelt att nybilsgarantin inte tillåter några förändringar från bilens ursprungliga skick för att den ska gälla.

– Jag tror att många svenskar gärna skulle köra mer miljövänligt med fossilfri diesel, men att de har hört rykten och fördomar om förnybart bränsle och därför är skeptiska. Men för motorns del är det precis som att köra med fossil diesel, förutom att utsläppen minskar markant, säger Per Emanuelson.

”Alla lösningar behövs för att tackla klimatförändringarna”

Han berättar vidare att det här är Nestes sätt att bidra till minskade klimatförändringar, i en värld då väldigt stort fokus ligger på eldrivna bilar.

– Alla lösningar behövs för att tackla det här problemet, men att alla ska köpa nya elbilar är inte heller hållbart. Genom att tanka Neste MY kan vem som helst med en dieselbil dra sitt strå till stacken, utan att behöva köpa en ny bil, avslutar Per.

Så hur hittar man en mack där det går att tanka Neste MY, för att genast kunna börja köra mer miljövänligt? Neste MY Förnybar Diesel finns på drygt 240 olika tankstationer runt om i Sverige, se karta här

Här kan du läsa mer om hållbara transporter.

Beräkna dina CO₂e besparingar här!

Räkna på hur mycket du kan reducera din växthusgasutsläpp genom att tanka Neste MY Förnybar Diesel i jämförelse mot fossil/traditionell diesel.
Din årliga dieselkonsumtion
1 000 liter
Fossil diesel
3,4 tCO₂eq
Årliga utsläpp med traditionell diesel
 
vs
Neste MY Logo
0,3 tCO₂eq
Årliga utsläpp med Neste MY Förnybar Diesel
 
3 tCO₂eq
Dina årliga besparingar av växthusgasutsläpp
Lokala luftföroreningar påverkar både hälsa och miljön. Människor kan bli sjuka och förkorta den förväntade livslängden. Föroreningarna bidrar även till växtskador, korrosion, nedsmutsning övergödning, försurning och klimatförändringar.
Ladda ner den kompletta rapporten