Innovation
30.09.2020

Ledarskap för hållbar utveckling: Inspireras av sju insikter från mästaren på teknologi, Lars Peter Lindfors

Text: Matt Potter

Lars Peter Lindfors är en mästare på området framtidsinnovationer. Här berättar han om hur månfärden, en vistelse på den amerikanska landsbygden, Marie Curie och nordisk uppfinningsrikedom har inspirerat honom och hans ledarskap inom hållbar utveckling, i rollen som teknisk chef på Neste, ett världsledande företag inom förnybarhet.

Här får du veta:

 Hur nordiska värderingar kan främja hållbar utveckling

 Hur världens tredje mest hållbara företag skapar innovativa team

 Vilka egenskaper en hållbarhetsorienterad ledare inom innovation vill uppmuntra, både hos individer och i den breda företagskulturen 

 

Det gäller att hänga med i svängarna när man pratar med Nestes teknologidirektör. Samma nyfikenhet som drivit honom framåt under hans 30 år långa karriär hos Neste, där han försökt hitta hållbara lösningar på framtidens utmaningar och där hans ledarskap belönats med ett antal prestigefyllda priser, gör att han snabbt rör sig mellan frågor som Myers-Briggs-testet till klimatförändringarna och Amazon.com.

Det gör honom till ett tacksamt intervjuobjekt och är en viktig egenskap i hans yrkesroll, där han leder olika team inom forskning och utveckling, på området hållbar innovation, hos Neste. Ett bolag som tillverkar innovativa förnybara bränslen av avfall och restprodukter samt utvecklar förnybara lösningar för polymer- och kemiindustrin.

Här berättar Lars Peter Lindfors om de viktigaste inspirationskällorna till hans livsgärning. Alla dessa,  människorna, platserna, böckerna och bolagen, visar sig ha mer gemensamt än man först kan tro.

1.     Buzz Aldrin

”Det finns en person som ändrade mitt sätt att tänka på ett ögonblick: den legendariske astronauten Buzz Aldrin. Han är en fantastisk person som jag fick möjlighet att träffa när han gjorde en kampanj för Neste för några år sedan. Han besökte vårt huvudkontor för att delta i en utfrågning och vi småpratade lite i samband med det. Hans berättelser om vad han och hans andrepilot Neil Armstrong varit med om tillsammans var verkligen häpnadsväckande, och han talade väldigt öppet om det.

Någon i publiken frågade: ”Var du inte orolig när du stod på månens yta och inte kunde vara säker på att du någonsin skulle komma hem igen?” Oddsen kan ju inte ha varit bättre än 50–50.

Vid tillfället var jag far till tre söner i tonåren och jag var ofta orolig för dem och satt uppe sent och väntade på att de skulle komma hem.  Buzz Aldrins svar påverkade mig därför väldigt mycket. ”Orolig? Nej, det var jag inte, oro är en improduktiv känsla.” Sedan berättade han om hur han och Neil löste alla problem som de ställdes inför.

 

”Buzz Aldrin lärde mig att oro är en improduktiv känsla.”

Den natten sov jag djupt tills klockan ringde på morgonen, vilket jag fortsatt göra sedan dess. Det hjälper ju inte att oroa sig, eller hur?

Buzz Aldrin måste vara den mest enastående personen jag träffat. Även efter att Neil Armstrong dragit sig tillbaka från offentligheten fortsatte Buzz att inspirera andra genom att visa sårbarhet och öppet dela med sig av sina erfarenheter. Jag har burit med mig hans lärdomar i tio års tid.”

2.     Den amerikanska mellanvästern 1981

”Vid 16 års ålder är man väldigt mottaglig för intryck. När jag var 16 upplevde jag något som förmodligen formade min framtid mer än något annat: jag gjorde ett år som utbytesstudent i USA.

Året var 1981, jag skulle bo i en liten by nära Toledo i delstaten Ohio. Det ligger strax söder om the Great Lakes-sjöarna, i ett område med en befolkning som till stor del var av mexikansk eller latinamerikansk härkomst. Jag kom dit som 16 åring, till en familj där föräldrarna i hemmet själva inte ens fyllt 30. Båda var nyutexaminerade och hade precis fått sina första jobb. De var en enkel familj men de personer jag lärde känna det året skulle komma att förändra mitt liv.

 

” De lät oss bo en vecka i ett av Chicagos slumområden 1981.”

Ett exempel var när jag blev vän med en venezuelansk utbytesstudent som bodde hos en kristen organisation. De arrangerade så vi fick bo en vecka i ett av Chicagos slumområden. Du kan tänka dig hur annorlunda, och farlig, den upplevelsen var för en person som mig, som kom från en medelklassbakgrund i ett litet land som Finland.

Året i Ohio satte stor prägel på min framtida karriär. Jag fick många nya kulturella intryck, ett tema som genomgående varit viktigt för mig sedan dess.”

 

3. Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund

”Min vetenskapliga bakgrund gör att jag vill grunda mina påståenden på fakta. Jag tycker det är plågsamt att se hur dagens offentliga samtal bygger mer på åsikter än fakta, och att det tydligt påverkar hur människor agerar. Därför uppskattar jag boken Factfulness (Flatiron books, 2018) så mycket; den vill visa upp läget i världen utifrån fakta. Jag tycker den är en förträfflig guide för vår tid.

Bokens engelska titel: ”Factfulness: 10 Reasons We’re Wrong About the World & Why Things Are Better Than You Think” är så träffande!  Så mycket i vår värld framställs förenklat i klickvänliga rubriker. Det är effektivt, och ger oss intrycket av att all utveckling i världen är negativ.

I verkligheten är det ju snarare tvärt om. Factfulness visar, lugnt och tydligt, att om man tar ett kliv tillbaka och betraktar utvecklingen i världen, utifrån vilket index som helst, som förväntad livslängd, hälsa, inkomst, flickors utbildning globalt eller säkerhet, så är det mycket som går åt rätt håll!

 

”Att vara konstruktiv, lösningsorienterad och samarbetsvillig skapar inte så mycket uppmärksamhet.”

Det här kan såklart lätt misstolkas. Det finns mycket i världens som är fel och orättvist, och det måste vi kämpa emot. Utmaningarna som året 2020 fört med sig är dessutom enorma. Över allt detta finns det övergripande hotet från klimatförändringarna. Men även här tycker jag det är frustrerande att nyhetsrapporteringen är så fokuserad på det alarmistiska. Jag förstår att det finns ett behov av att få människor att förstå allvaret. Men därefter är det kanske dags att gå vidare och koncentrera oss på hur vi kan lösa problemen tillsammans.

Det är typiskt för vår tid är att sociala medier uppmuntrar till polarisering och får det att framstå som att vi uppnår förändring genom konflikt och att plocka poänger hos det egna laget. Att i stället vara konstruktiv, lösningsorienterad och samarbetsvillig får inte lika mycket uppmärksamhet.”

4.     Nordisk attityd till problemlösning 

”Nestes berättelse är nog typiskt nordisk, på så vis att den handlar om att skapa något stort från ett utgångsläge som från början inte var särskilt gynnsamt. Det finns en röd tråd av tekniska innovationer som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

På den tiden när vi var ett oljeraffinaderibolag hade vi nästan ingen prospekteringsverksamhet eller egen produktion. Vi kunde inte tjäna pengar på samma sätt som oljemagnaterna, vilket var genom att pumpa upp olja, tappa den på fat och sälja den. Så hur skulle vi bära oss åt för att tjäna pengar på att enbart raffinera olja?

Det Neste gjorde var att köpa billigare oljetyper av låg kvalitet, och raffinera dem till högvärdesprodukter. Neste tog rysk råolja, som är billig men av lägre kvalitet än Brentoljan från Nordsjön, och lyckades med att förädla den till så högklassig bensin här i Finland att den kunde exporteras till Kalifornien med god vinstmarginal. Kalifornien hade redan på den tiden världens hårdaste miljökrav.

Neste arbetar fortfarande enligt samma principer. Vi börjar med avfallsströmmar – billigare förnybara råvaror av lägre kvalitet – och behandlar dem genom den mest konkurrenskraftiga processen som finns, NEXBTL-teknologin. Med hjälp av den kan vi omvandla olika sorters råvaror, som olika vegetabiliska oljor och restprodukter som djurfetter, till förnybara kolväten av högsta kvalitet.

 

”Det krävdes år av blod, svett och tårar innan de förnybara råvarorna slog igenom 2015.

Det här har varit en röd tråd genom bolagets verksamhet i 60 års tid, och visar samtidigt prov på den problemlösande attityden som är kännetecknande för Norden. Det handlar om en stark vilja att hitta lösningar som gör det möjligt att växa på ett hållbart sätt. Neste har helt enkelt aldrig haft ett överflöd av råolja att jobba med som skulle ha gjort det möjligt för oss att luta oss tillbaka.

Jag har tänkt mycket på det här under det senaste året när vi gjort omfattande rekryteringar. De unga medarbetare som kommer till Neste idag börjar på ett innovativt bolag som är ledande inom hållbarhet. De är ofta lyckligt ovetande om de år av blod, svett och tårar som vi kämpade oss igenom innan den förnybara verksamheten tog fart 2015. Vi började med två tomma händer och tvingades vara innovativa för att skapa oss en ny väg framåt.”

5.     BASF och innovationsandan 

”Jag brukar ofta se mig omkring och reflektera över varför saker och ting ser ut som de gör. Inom vetenskap och kultur, och särskilt specifikt företagskultur.

I vissa bolag verkar innovationer vara en självklarhet. De är konsekventa i sin strategi och vilja att skapa något nytt, vilket gör att de ständigt lyckas vara transformativa och förnya sig själva. Vad beror det på? 

Se exempelvis på den tyska kemijätten BASF, trots att det är ett stort bolag med verksamhet inom flera olika områden lyckas de alltid hålla fast vid sin strategi om att vara innovativa. Eller Amazon, som är branschledande inom innovationer. Jag beundrar bolag med sådan visioner och sådan uthållighet – som lyckats göra drivkraften att ständigt förnya sin bransch till en del av sitt DNA.

 

” Om man vill vara ett transformativt bolag kan man inte tänka en månad i taget.”

Å andra sidan finns det åtskilliga bolag som verkar vara oförmögna att arbeta innovativt, vad de än gör. Vilket beror på att det går emot deras företagskultur. Vill man vara ett transformativt bolag kan man inte bara tänka en månad framåt, då krävs det en långsiktig vision.

Det här är en av anledningarna till att jag är stolt över att vara en del av Neste. Vi går till jobbet varje dag och tänker på hur vi ska skapa hållbar tillväxt för 2030-talet, inte bara för morgondagen.”

6.     Arvet efter Marie Curie

”Jag har alltid varit fascinerad av drivkraften hos vetenskapspionjärer som Marie Curie – individer så engagerade i vad de gör att resultaten kommer i andra hand och där upptäckarglädjen och kunskapstörsten istället är viktigast. Curies intresse för radioaktivitet var så starkt att hon avled till följd av strålningen från de material som hon forskade på.

Det går bortom vanlig hängivenhet. Trots att hon var medveten om riskerna var hennes nyfikenhet, passion och upptäckarglädje starkare än rädslan. Människor som hon, och Nikola Tesla, var helt enkelt passionerat intresserade av möjligheterna hos de material som de arbetade med. Det är en egenskap jag känner igen hos forskarna i mitt team på Neste – de har samma enorma engagemang för sitt ämne. I mina ögon har de samma inställning till sitt arbete som en Nobelpristagare, som personer som Curie.

 

”Jag känner stor glädje av att ha kvalificerade diskussioner med våra forskarteam.”

För att vara tydlig så pratar jag inte om mig själv. Min karriär som forskare var kort, och jag har tappat hantverket efter att arbetat operativt på ledarskapsposition i 26 år.

Mitt stora intresse för forskning och innovationer finns däremot kvar. En del av det är min beundran inför skickliga forskare, både nutida sådana och Marie Curie och hennes samtida kollegor – jag är verkligen genuint intresserad av deras arbete. Jag känner stor glädje inför de kvalificerade diskussionerna som jag har med våra forskarteam, som med den briljanta Ulla Kiiskis team, som tagit fram NEXBTL-teknologin.”

7.     Myers-Briggs och den svåraste formen av kemi

”Att föra människor samman är en av de saker som inspirerar mig mest. Att bygga bra team och forskargrupper är också en form av kemi, personkemi, som ibland kan kännas som den svåraste formen av dem alla!

På Neste vill vi utforska hur man skapar de mest givande kombinationerna av olika personligheter; olika sätt att tänka, introverta och extroverta. Vi tar i beaktande att människor har olika bakgrund och olika egenskaper. Därför började vi för länge sedan att använda Myers-Briggs-testet.

Jag kommer ihåg en av de första övningarna vi gjorde tillsammans baserat på testet, där människor delades in i grupper där alla hade samma karaktärsdrag. Resultaten var häpnadsväckande.

Uppgiften gick ut på att bygga ett torn tillsammans. När tiden var slut hade min grupp gjort fem försök och åstadkommit ett mycket litet torn. Den andra ytterligheten – de introverta, detaljfokuserade personerna – hade inte ens hunnit påbörja det faktiska byggandet eftersom de hade planerat så noggrant och inte kommunicerat med varandra under tiden.

 

Jag försöker ständigt få medlemmarna i mitt team att växa så de kan klara sig utan mig

Något som jag lärt mig under åren – förmodligen har jag, utan att märka det, plockat upp det kontinuerligt från mina skickliga tidigare chefer, mentorskapsprogram och mina egna misstag – är att min huvudsakliga uppgift är att få andra att lyckas. När något av våra team inom forskning och utveckling får en ny idé som jag tror på vill jag försäkra mig om att de har förutsättningarna som de behöver för att få bra resultat, och därmed känna glädje och stolthet med sitt arbete. 

Det är en insikt som växt fram i takt med att jag insett att jag inte kommer vara med för alltid. Med mitt ledarskap försöker jag ständigt att få medlemmarna av mitt eget team att växa som personer, så att de en dag kan klara sig utan mig.”

 

Lars Peter Lindfors

Är född i Finland 1964.

Började redan som ung forskare på Neste under tiden som han slutförde sin doktorsexamen inom kemisk reaktionsteknik i början av 1990-talet. Har även en MBA-examen i organisationsutveckling.

Byte bana och inriktning mot operativt ledarskap 1995, och har sedan dess haft olika befattningar inom teknik och innovation, och har lett expertorganisationer inom Neste och Perstorp Group, ett kemibolag som bildades i samband med en fusion mellan Perstorp och Neste Oxo 2001.

Är ledamot i olika bolagsstyrelser sedan 2001.

Har mottagit utmärkelsen Årets teknologidirektör i Finland. Tilldelades priset “The Eric and Sheila Samson Prime Minister's Prize for innovation in alternative fuels for transportation" 2018 tillsammans med innovationsteamet bakom NEXBTL-teknologin.