22 Augusti 2018

Neste har nollvision i Norrtälje skärgård Lidö förvandlas till Zero Island

Publicerad i Nyheter

Pressmeddelande, Lidö, Norrtälje Skärgård, 22 augusti

Energi- och drivmedelsbolaget Neste förvandlar en av Norrtälje skärgårds mest välbesökta semesteröar, Lidö, till en ”Zero Island” med nollutsläpp av växthusgaser. Förvandlingen påbörjas i dag och presenteras för politiker, berörda branscher och media på Kastellet i Stockholm klockan 16:30.

“Sverige har satt ett av världens mest ambitiösa klimatmål - att vara fossilfritt 2045. Vi vill utforska vilka befintliga lösningar som behövs för att nå fram och förhoppningsvis även hjälpa till att utveckla de nya innovationer som krävs”, säger Kaisa Hietala som är vice vd för förnybara produkter på Neste. 
 
Lidö är hem till både bofasta jordbrukare och Lidö Värdshus med restaurang och hotell. Ön besöks av tiotusentals semesterfirare varje sommar. Under året ska samtliga verksamheter bli fossilfria.

“Lidö är ett naturområde med en fantastisk miljö och vi har redan idag ett medvetet arbete för miljön i verksamheten. Det känns otroligt spännande att vi i framtiden ska kunna erbjuda medvetna resenärer ett unikt resmål med nollutsläpp”, säger Olle Tejle, ägare av Lidö Värdshus som driver turistverksamheten på ön. 
 
Arbetet innefattar transporter, jordbruk, avfall, matlagning, uppvärmning och energi med mer.

Metoderna som ska prövas är bland annat:
-    Gasproduktion från matavfall
-    Förnybar diesel i både båtar och bruksfordonen på ön
-    Biotoaletter
-    Växthus
-    Vindkraft

Neste är från början ett finsk bränslebolag som har ändrat fokus i sin produktion från fossila bränslen till förnybara produkter vilket nu är den snabbast växande och mest lönsamma delen av bolaget. Företaget är i dagsläget störst på både den svenska och globala marknaden för förnybar diesel. Neste satsar nu stora resurser på forskning inom ytterligare områden som exempelvis förnybar plast och förnybara flygbränslen. 

Ytterligare information
Carl Nyberg, vd, Neste AB
+358 10 458 4274 

Jonas Eklund
+46704-939697

Bilder
https://www.neste.com/journeytozero/media/

Om Neste
Neste (NESTE, Nasdaq Helsingfors) skapar förnybara alternativ åt transportsektorn, företag och konsumenter. Vårt globala utbud av tjänster och produkter gör det möjligt för våra kunder att sänka sina koldioxidavtryck genom att kombinera högkvalitativa, förnybara oljeprodukter med skräddarsydda servicelösningar. Neste är världens ledande producent av förnybar diesel, och vi skapar även förnybara lösningar åt såväl flyg- som plastindustrin. Vi vill vara en pålitlig partner, vars expertkunskap, forskning & utveckling och hållbara metoder är allmänt respekterade. Nestes omsättning 2017 uppgick till 13,2 miljarder euro. Neste tog andraplatsen på listan över världens 100 mest hållbara företag 2018 som presenteras av den ledande tidningen Corporate Knights. För mer information, se: neste.com/se eller neste.com/en på engelska.