15 Maj 2019

Neste lanserar en hållbar meny till restaurangen på Zero Island

Neste Corporation pressmeddelande, 15 maj 2019

Att göra hållbara kostval är ett av de enklaste sätten att minska sin klimatpåverkan. För att uppmärksamma detta har Neste tagit fram den hållbara Zero Menu, ett välsmakande sätt att minska sina utsläpp. Menyn har utformats för att generera så lite utsläpp som möjligt. Den har tagits fram i samarbete med den välkände kocken Jonas Svensson från restaurangerna Miss och Mr Voon, och utgår inte bara ifrån vad som ligger på tallriken, utan även hur det har producerats och transporterats.

”Det ökade intresset för mat- och äta ute har verkligen satt strålkastarljuset på enskilda restauranger och kockar. Vi har stort inflytande över vad människor äter, och det är dags att använda det inflytandet till att bidra till en med hållbar framtid.” Jonas, Svensson, kocken bakom Zero Menu.   

Den hållbara Zero Menu kommer serveras på Zero Island, Lidö i Stockholms skärgård, från och med midsommar. Projektet är en del av Nestes initiativ med att hitta hållbara lösningar för att skapa en framtid så fri från fossila utsläpp som möjligt, både för Lidö och Sverige.

”Glutenfritt, vegansk mat, allt fler väljer att äta enligt vissa kostrestriktioner, men vi tycker det finns utrymme för mat som är bra för planeten och klimatet och främjar en hållbar livsstil. Med Zero Menu vill vi göra det enklare för fler att göra ansvarsfulla val.” Säger Sirpa Tuomi, Nestes Marketing Director.

Vad är Zero Menu?

Livsmedelsproduktionen ansvarar för en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. På individnivå är ett av de enklaste sätten att minska sin klimatpåverkan att välja hållbara matalternativ. En typ av livsmedel som ofta lyfts fram i det här sammanhanget är nötkött, men transporter, förpackningar, lagerhållning, och energianvändning vid tillagning orsakar också en stor del av utsläppen.

I takt med att världens befolkning växer så kommer även vår matkonsumtion göra det. Vår Zero Menu skapades för att möta denna utmaning. Menyn är designad för att bidra med minimalt med fossila utsläpp, och tar med i beräkningen alla källor till utsläpp från jord till bord. Råvarorna som används är ekologiska och produceras så lokalt som möjligt, transport sker utan fossila utsläpp med förnybara bränslen, tillagning sker med så lite energianvändning som möjligt, och matsvinnet hålls till ett minimum.

En del av initiativet Zero Island, resan mot nollutsläpp

Sverige har som mål att bli fossilfria till 2045. Neste, världens största producent av förnybara bränslen vill bidra med idéer för hur vi kan uppnå det målet genom att göra en ö fossilfri på ett år. Tillsammans med våra partners vill vi hjälpa till att göra Sverige fossilfritt. Följ med oss på resan.

Neste Abp

Kaisa Lipponen

Director, Communications

För mer information om vår hållbara meny utan utsläpp, Zero Island och vår resa mot nollutsläpp, vänligen kontakta:

Sirpa Tuomi, Marketing Director, Neste, +358 10 458 8335, sirpa.tuomi(at)neste.com

https://www.neste.com/journeytozero/zeromenu

Kort om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov. Vårt breda utbud av förnybara produkter hjälper våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel raffinerad från avfall och restprodukter, och vi inför även förnybara lösningar inom flyg- och plastbranscherna. Dessutom genomför vi tekniskt avancerad raffinering av högkvalitativa oljeprodukter. Vårt mål är att vara en pålitlig partner som värdesätts för sitt kunnande, sin forskning och sin hållbara verksamhet. 2018 hade Neste intäkter på 14,9 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com