22 Januari 2019

Neste utsedd till världens tredje mest hållbara företag på Global 100-listan

Publicerad i Nyheter

Neste Corporation Pressmeddelande, 22 januari 2019 kl 07.15 (EET)

Neste har placerat sig på tredje plats på Corporate Knights Global 100 Most Sustainable Corporations lista för 2019. Det är andra gången Neste hamnar i listans topp tre och den 13:e gången i rad som Neste hamnar på listan. Neste har varit med på listan längre än något annat energibolag i världen.

“Vi är väldigt glada att befinna oss bland de 100 mest hållbara företagen i världen och är enormt tacksamma och hedrade att ha blivit placerade i topp tre för den andra gången i rad. Att rankas så högt kan aldrig tas för givet när de mest framgångsrika företagen i världen ständigt sätter högre mål och förbättra miljöpåverkan inom sin verksamhet. Vår ranking visar att Neste har fortsatt utveckla hållbarhetsarbetet i rätt riktning och att vi har anställda som brinner för att skapa en friskare planet för våra barn. Vi har hållit en högre takt än andra ledande företag inom hållbarhet” säger Peter Vanacker, president och VD på Neste. 

En del av Corporate Knights motivering lyder: “Neste fortsätter att vara det högst rankade energiföretaget i världen, som ett resultat av att de är industriledande vad avser intäkter från hållbara affärer. Bland topp-20 procent för resursproduktivitet gällande energi, kol, NOx och partiklar. Detta kombinerat med en utmärkt innovationskapacitet och en jämställd styrelse.”

Förutom att vara det bästa energiföretaget på listan så är Neste just nu mest känt för sin pågående omvandling från ett företag med traditionell oljeraffinering till att bli ett ledande globalt företag inom förnybara produkter. Neste vill hjälpa transporter och städer, flygsektorn samt polymer- och kemikaliekunder att göra sin verksamhet mer hållbar och kommer att fortsätta leda vägen för förnybara produkter. Ett exempel på detta är att Neste i höstas lanserade sin produkt Neste MY förnybar diesel på den svenska marknaden och erbjuder därmed ett nytt förnybart bränsle. Neste MY är tillverkad av 100 procent förnybara råvaror och ger upp till 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser än fossil diesel.

”Vi kommer fortsätta att ställa om vår verksamhet och ser fram emot att tillgodose andra hållbarhetsorienterade företag som önskar reducera sitt råoljeberoende och sina miljöfarliga utsläpp med verktyg för förändring”, förklarar Vanacker.

Neste arbetar genom att erbjuda konkreta förslag på lösningar för en mer hållbar verksamhet. Ett aktuellt exempel på detta är projektet ”Zero Island” i den svenska skärgården. I detta projekt arbetar Neste tillsammans med samarbetspartners för att göra Lidö, en av Norrtälje skärgårds mest välbesökta semesteröar, till en ”Zero Island”, en ö med nollutsläpp av växthusgaser. I projektet ges konkreta exempel på hur öns verksamheter blir mer hållbara.

Neste Corporation

Kaisa Lipponen
Director, Corporate Communications and Brand Marketing

För mer information:

Pekka Tuovinen, Senior rådgivare, Hållbarhet, telefon +358 10 458 4516, pekka.tuovinen(at)neste.com

Se videon om Nestes omvandlingsresa

Se videon om Nestes syfte ”Att lämna efter oss en mer välmående planet till våra barn”

Om Global 100

Global 100 företag, som tillkännages i Davos under World Economic Forum, representerar de 1,3% företag i världen som ligger i topp vad gäller hållbarhetsprestationer. För att fastställa rangordningen på listan analyserades 7 536 företag mot liknande företag globalt utifrån upp emot 21 kvantitativa nyckelindikatorer som vägs för att reflektera varje industris påverkansprofil (se 2018 års metodologi). http://www.corporateknights.com/reports/global-100/

Kort om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsingfors) skapar hållbara lösningar för transport, företag och konsumenter. Vi har ett stort utbud av förnybara produkter som möjliggör för våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel från restprodukter och avfall, och lanserar nu även hållbara lösningar för flygnäring och plastindustri. Vi driver även högteknologiska raffinaderier av hög-kvalitativa oljeprodukter. Vi vill vara en pålitlig partner med en hållbar verksamhet och med en högt värderad expertkunskap och forskning. 2017 var Nestes omsättning 13,2 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com