16 Maj 2019

Den perfekta flygresan – svensk flygindustris samarbetsprojekt för regionalt flyg

Neste Corporation pressmeddelande, 16 maj 2019 kl. 14.30 (EET)

  • Braathens Regional Airlines, Air BP, ATR och Neste har tillsammans levererat ”den perfekta flygresan”, från Halmstad City Airport till Stockholm-Bromma flygplats. Det skedde i Sverige, som siktar på att vara koldioxidneutralt senast 2045.

  • Hållbart flygbränsle, producerat av Neste och levererat av Air BP, användes för att driva ATR 72-600 – ett flygplan med utmärkta miljöegenskaper för regionalflyg.

  • Varje detalj i hanteringen av flygresan har optimerats för att begränsa miljöavtrycket och minimera koldioxidutsläppet.

Ett antal företag i flygsektorn har tillsammans antagit utmaningen att omvandla en vanlig flygning – mellan Halmstad City Airport (HAD/ESMT) till Stockholm-Bromma flygplats (BMA/ESSB) – till den ”perfekta flygresan”.

Det här är första gången som varje del i den utförda kortdistansflygningen har optimerats för att begränsa miljöavtrycket för att skapa den perfekta flygresan. Det skedde i Sverige – ett land som siktar på att vara koldioxidneutralt senast 2045. Ombord på Braathens Regional Airlines turbopropflygplan ATR 72-600 fanns 72 passagerare, däribland representanter för internationella medier, och resan tog en timme.

ATR 72-600 har oöverträffade miljöegenskaper jämfört med andra regionalflyg, även jämfört med andra turbopropflygplan. Till exempel genereras 40 procent mindre koldioxidutsläpp per resa jämfört med regionaljetflygplan. Det innebär en besparing för miljön på 4 000 ton koldioxid per flygplan och år. ATR-planen går att landa och lyfta under förhållanden som inte många andra flygplan klarar, vilket är ytterligare en fördel eftersom alla flygfält, även de minsta, blir tillgängliga. Det här ger nya möjligheter att knyta samman människor och samhällen, oberoende av geografiskt läge.

För ”den perfekta flygresan” användes hållbart flygbränsle framställt av Neste och levererat av Air BP. Det hållbara bränslet minskar växthusgasutsläppen med upp till 80 procent jämfört med konventionellt jetbränsle, och det tillverkas av förnybara och hållbara råmaterial, utan palmolja. Fler än 250 av Air BP:s driftställen är certifierade som koldioxidneutrala, däribland verksamheten vid Halmstad City Airport.

Inom bara några årtionden kommer kommersiellt flyg med största sannolikhet att till stor del baseras på eldrift. Effektiva maskiner och hållbart flygbränsle kommer därmed att spela en avgörande roll när flygindustrin ska försöka nå det ambitiösa målet att minska koldioxidutsläppen till hälften av 2005 års nivåer senast 2050.

Efter flygresan till Stockholm-Bromma flygplats hölls ett seminarium om hållbart flyg och om samarbetet kring den perfekta flygresan. En rad experter delade med sig av sina erfarenheter, däribland Peter Larsson (CEO för Sweden’s Regional Airports), Jonas Bergman (ordförande för kommunstyrelsen i Halmstad), Tom Anderson (ATR Senior Vice President, Programs and Customer Services), Anna Soltorp (Head of Sustainability, BRA), Tom Parsons (Air BP Commercial Development Manager, Low Carbon) samt Andreas Teir (Nestes Vice President för Renewable Transportation i Norden).

”Målen för minskade koldioxidutsläpp är ambitiösa, och Air BP vill vara med och uppfylla dem tillsammans med andra aktörer i flygbranschen. Idag blev det tydligt vad som kan åstadkommas när alla samarbetar. Vi är stolta över att vara leverantörer av det hållbara bränslet till den här unika flygresan. Vi tänker fortsätta att försöka hitta nya sätt att minska utsläppen i vår verksamhet och för våra kunders räkning”, sa Tom Parsons från sin flygstol under den perfekta flygresan.

”Samhället måste vidta åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och minska utsläppen, och flygindustrin måste bidra på sitt sätt. Idag har vi visat vad vi kan uppnå genom att effektivisera flyget utan att göra avkall på enkelhet och tillgänglighet. Det här är ett stort steg framåt”, sa Anna Soltorp.

Tom Anderssons kommentar var: ”Idag har vi flyttat fram gränserna ytterligare, med hjälp av befintlig teknik och tillgängliga lösningar. Vi skulle inte ha klarat prestationen utan att använda ett ATR-flygplan – vår ATR 72-600 förbrukar 40 procent mindre bränsle och släpper ut 40 procent mindre koldioxid än ett regionaljetflygplan. Vi är glada över att vi antog utmaningen och visade vad som är möjligt. Förhoppningsvis blir vi en förebild för andra grupper och branscher i samhällen runtom i världen.”

”Flygindustrins intressenter i Sverige har arbetat förebyggande och aktivt för att minska utsläppen från sin verksamhet genom att främja användning av förnybart jetbränsle. För att begränsa koldioxidutsläppen måste flygindustrins intressenter samarbeta, och det krävs ett starkt engagemang. Vi är stolta över att tillsammans med Air BP arbeta för att leverera hållbart jetbränsle till Sverige. Det skickar starka signaler till övriga delar av flygindustrin”, sa Andreas Teir.

Neste Abp

Kaisa Lipponen

Director, Corporate Communications

Mer information lämnas av:

Neste:  Andreas Teir +358 50 458 1997, andreas.teir(at)neste.com
BRA: Anna Soltorp, tel. +46(0)708196710, anna.soltorp(at)flygbra.se
Air BP: Emerald Media, tel. +44 1420 560094, liz.danner(at)emeraldmedia.co.uk
ATR: Gregory Gavroy, tel. +336 71 77 4935, gregory.gavroy(at)atr-aircraft.com
Halmstad City Airport: Anette Holmgren, tel. +46 35182607, anette holmgren(at)halmstad.seKort om Braathens Regional Airlines, BRA
Braathens Regional Airlines flyger till flest svenska städer av alla inrikesbolag. Braathens Regional Airlines samarbetar med Finnair för flyg till Helsingfors från Umeå och från Visby sommartid. Braathens Regional Airlines flyger också till Berlin från Växjö, och till Lyon från Göteborg.

Med 2,2 miljoner passagerare per år – i huvudsak affärsresenärer – har Braathens Regional Airlines ca 30 % av marknaden för inrikesflyg.

Från den 1 april 2019 är Braathens Regional Airlines världens enda kommersiella flygbolag som kompenserar för alla sina växthusgasutsläpp, inkluderat i biljettpriset. Braathens Regional Airlines erbjuder alla resenärer möjlighet att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygbiljetten. Redan 2009 blev flygbolaget världens första kommersiella flygbolag att miljöcertifiera sig enligt ISO 14001.

Braathens Regional Airlines bildades 2016, genom sammanslagning av flera regionala flygbolag. Företagets historia inom flyget går dock tillbaka till 1940-talet, då företagsnamnet var Braathens S.A.F.E.

Braathens Regional Airlines ägs av det svenska investmentbolaget Braganza, som helägs av Per G. Braathen och hans familj.Kort om Air BP
Air BP, luftfartsdivisionen av BP, är en av världens ledande leverantörer av flygbränsleprodukter och -tjänster. I över 90 år har vi varit en del av flygindustrin och bidragit till att människor kan flyga säkert över hela världen. Vi levererar omkring 25 miljarder liter flygbränsle per år, som drivmedel för 6 000 flighter per dag, till fler än 800 destinationer i över 55 länder – det motsvarar fler än fyra plan per minut.

Våra kunder är kommersiella flygbolag, försvaret, flygplatser, flygfältsoperatörer samt privatpersoner och företag som äger flygplan. Vårt bränsleerbjudande kompletteras av ett brett spektrum av tjänster, exempelvis teknisk rådgivning och utbildning, lösningar för att minska koldioxidavtrycket, Sterling Card för effektiv generell luftfartstankning, innovativa digitala plattformar för ökad effektivitet och lägre risk samt tjänster för att utforma, bygga och driva bränsleanläggningar. Mer information finns på www.airbp.com.Kort om ATR
ATR är en europeisk turboprop-tillverkare, och världsledande på marknaden för regionalflyg. ATR designar, tillverkar och levererar moderna flygplan för regionaltrafik, och företagets kundbas innefattar 200 flygbolag i omkring 100 länder. ATR 42 och ATR 72 är de bäst säljande flygplanen i marknadssegmentet för högst 90 flygstolar. Med kontinuerliga förbättringar som drivkraft, tillverkar ATR högteknologiska, bekväma och mångsidiga turbopropflygplan som hjälper till att bredda flygbolagens verksamheter genom att generera fler än 100 nya rutter per år. Jämfört med andra turbopropflygplan ger ATR:s flygplan 40 % lägre bränsleförbrukning, 20 % lägre resekostnad och 10 % lägre stolskostnad, och de har dessutom det lägsta koldioxidutsläppet och de lägsta bullernivåerna. ATR är ett samarbetsbolag som ägs till lika delar av de ledande luftfartsföretagen Airbus och Leonardo. ATR har ett omfattande globalt kundsupportnätverk, vilket ger möjlighet att leverera innovativa tjänster och lösningar till kunder och operatörer i hela världen. Mer information finns på http://www.atr-aircraft.com.

Kort om Halmstad City Airport
Halmstad City Airport har alla de fördelar som förknippas med typiska stadsflygplatser. Flygplatsen ligger endast 3,5 km från Halmstads stadskärna. På flygplatsen sker ca 12 000 starter och landningar per år. 2016–2017 renoverades och utökades terminalhallen. Halmstad City Airport är nu en modern och effektiv flygplats som erbjuder hög komfort. 

Bra flygmöjligheter är en förutsättning för aktiva relationer inom affärsvärlden, politik, sport och kultur. Halmstad City Airport spelar därför en viktig roll för utvecklingen av regionen.

Upptagningsområdet är stort, med en radie på ca 70 kilometer. Resenärerna kommer från hela Hallandsregionen och flera kommuner i västra Smålandsregionen. Halmstad City Airport är därmed den behändigaste startpunkten för fler än 300 000 resenärer.

Halmstad City Airport arbetar hängivet och på daglig basis i enlighet med fastställda miljö- och hållbarhetsmål.

I juni 2017 började Halmstad City Airport, som en av de första flygplatserna, att erbjuda sina kunder biojetbränsle. Alla markfordon som används i verksamheten är helt fossilfria sedan juni 2017. I oktober 2018 installerades 223 solpaneler på flygplatsterminalens tak, för att producera elektricitet som täcker vår egen förbrukning på strax över 53 000 kWh per år. I terminalhallen används LED-belysning med en livslängd på ca 50 000 timmar. LED-belysningen på parkeringsplatserna har en livslängd på 10–12 år. Under hösten 2019 installerar vi LED-belysning på start- och landningsbanorna, och resenärer som har elfordon erbjuds möjlighet att ladda dem vid våra laddplatser – laddningsavgiften ingår i parkeringsavgiften.

Kort om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov. Vårt breda utbud av förnybara produkter hjälper våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel raffinerad från avfall och restprodukter, och vi inför även förnybara lösningar inom flyg- och plastbranscherna. Dessutom genomför vi tekniskt avancerad raffinering av högkvalitativa oljeprodukter. Vårt mål är att vara en pålitlig partner som värdesätts för sitt kunnande, sin forskning och sin hållbara verksamhet. 2018 hade Neste intäkter på 14,9 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com 

****************

In order to utilize the ‘safe harbor’ provisions of the United States Private Securities Litigation Reform Act of 1995 (the ‘PSLRA’), BP is providing the following cautionary statement.  This press release contains certain forward-looking statements – that is, statements related to future, not past events and circumstances – which may relate to one or more of the financial condition, results of operations and businesses of BP and certain of the plans and objectives of BP with respect to these items. These statements are generally, but not always, identified by the use of words such as ‘will’, ‘expects’, ‘is expected to’, ‘aims’, ‘should’, ‘may’, ‘objective’, ‘is likely to’, ‘intends’, ‘believes’, ‘anticipates’, ‘plans’, ‘we see’ or similar expressions.  Actual results may differ from those expressed in such statements, depending on a variety of factors including the risk factors set forth in our most recent Annual Report and Form 20-F under “Risk factors” and in any of our more recent public reports.

Our most recent Annual Report and Form 20-F and other period filings are available on our website at www.bp.com, or can be obtained from the SEC by calling 1-800-SEC-0330 or on its website at www.sec.gov