18 Maj 2019

Neste och Air BP levererar hållbart flygbränsle till Caens flygplats i Frankrike

Neste Corporation pressmeddelande, 18 maj 2019 kl. 10 (EET)

Neste och Air BP stöder branschen för affärsflygs SAJF-initiativ (Sustainable Alternative Jet Fuel) och gör nu hållbart flygbränsle tillgängligt på bred front. European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) hålls i Genève den 21–23 maj 2019, och det europeiska affärsflyget har då möjligheten att tanka med hållbart bränsle på flygplatsen i Caen i Frankrike.

Bränslet framställs av Neste, den ledande tillverkaren av förnybart bränsle, och det är Air BP som levererar bränslet till flygplatsen Caen Carpiquet (CFR/LFRK) i Frankrike. Nestes hållbara flygbränsle tillverkas av förnybara och hållbara råmaterial utan palmoljekomponenter. Bränslet kan minska växthusgasutsläppen med upp till 80 procent under hela livscykeln, jämfört med konventionellt flygbränsle.

”Flygbranschens ambitiösa mål för minskat koldioxidavtryck kan bara uppnås om hela försörjningskedjan hjälper till. Genom initiativ av det här slaget exponeras operatörerna direkt för hållbart flygbränsle, vilket gör det lättare för oss att bredda användningen. Air BP tycker det är viktigt att fortsätta samarbeta med leverantörer, kunder och partners, och att använda expertisen från hela BP-organisationen, för att göra hållbart flygbränsle till ett kommersiellt alternativ”, säger Irene Lores, Global Sales and Marketing Director, General Aviation, Air BP.

”Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda förnybart flygbränsle till affärsflyget. Förnybart flygbränsle av återvunna material minskar utsläppen från flygindustrin och är den bästa drivmedelsersättaren för flytande fossila bränslen för kommersiellt flyg. Genom att samarbeta med Air BP kan vi identifiera de bästa metoderna för att utveckla robusta leveranskedjor som gör förnybart flygbränsle tillgängligt på bred front”, säger Peter Vanacker, Nestes vd och styrelseordförande.     

Hållbart flyg är ett tillgängligt alternativ på Arlanda, vilket meddelades förra månaden, och flygplatsen i Caen. Som del av ett samarbetsavtal som ingicks i oktober 2018, står Air BP och Neste redo att leverera hållbart flygbränsle till flygbolagskunder och resenärer i Sverige.

Air BP har levererat sitt hållbara flygbränsle till kommersiella flygbolagskunder vid fler än tio flygplatser, däribland flygplatsen i Oslo, där företaget – tillsammans med Neste – var först med att leverera hållbart flygbränsle via den befintliga bränsleinfrastrukturen. 2018 tankades Bombardiers demoflygplan med BP Biojet vid mellanlandning på Arlanda på väg till EBACE. Air BP har också tillfälligt levererat bränsle till andra flygplatser, såsom Stockholm-Bromma (BMA/ESSB), Karlstad flygplats (KSD/ESOK) och Landvetter (GOT/ESGG).

Under de närmaste åren kommer Neste att väsentligt öka produktionsvolymerna av förnybart flygbränsle. Just nu arbetar man med att öka kapaciteten för att kunna tillverka totalt upp till 100 000 ton per år i USA och Europa. Utbyggnaden av raffinaderiet i Singapore innebär att Neste får kapacitet för att producera upp till en miljon ton av förnybart flygbränsle med låga utsläpp 2022.

Neste Corporation

Kaisa Lipponen, Director, Communications

För frågor, kontakta:

Emerald Media, +44 1420 560094, liz.danner(at)emeraldmedia.co.uk

Neste: + 358 59 458415, susanna.sieppi(at)neste.com

Air BP i korthet

Air BP, luftfartsdivisionen av BP, är en av världens ledande leverantörer av flygbränsleprodukter och -tjänster. I över 90 år har vi varit del av flygindustrin och bidragit till att människor kan flyga säkert över hela världen. Vi levererar omkring 25 miljarder liter flygbränsle per år, som drivmedel för 6 000 flighter per dag, till fler än 800 destinationer i över 55 länder – det motsvarar fler än fyra plan per minut.

Våra kunder är kommersiella flygbolag, försvaret, flygplatser, flygfältsoperatörer samt privatpersoner och företag som äger flygplan. Vårt bränsleerbjudande kompletteras av ett brett spektrum av tjänster, exempelvis teknisk rådgivning och utbildning, lösningar för att minska koldioxidavtrycket, Sterling Card för effektiv generell luftfartstankning, innovativa digitala plattformar för ökad effektivitet och lägre risk samt tjänster för att utforma, bygga och driva bränsleanläggningar.

Mer information finns på www.airbp.com

Kort om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov. Vårt breda utbud av förnybara produkter hjälper våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel raffinerad från avfall och restprodukter, och vi inför även förnybara lösningar inom flyg- och plastbranscherna. Dessutom genomför vi tekniskt avancerad raffinering av högkvalitativa oljeprodukter. Vårt mål är att vara en pålitlig partner som värdesätts för sitt kunnande, sin forskning och sin hållbara verksamhet. 2018 hade Neste intäkter på 14,9 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com