21.08.2018

Zero Island: En fossilfri ö på bara ett år

 

Sverige strävar efter att bli totalt koldioxidneutrala vid 2045. Vi på Neste ville undersöka lösningar som kunde göra Sveriges ambitiösa mål verkligt. 

Tillsammans med våra partners implementerade vi lösningarna i vardagen på en skärgårdsö - vilket gjorde skärgårdsön koldioxidneutral på bara ett år. Skillnaden var betydande: öns koldioxidutsläpp minskade med 78 procent jämfört med nivåerna från 2018.

Zero Island Energy

Zero Island är en del av Nestes initiativ för att skapa en bättre framtid. Därför har Neste påbörjat denna resa tillsammans med ett flera samarbetspartners, som alla är experter inom sina respektive områden för att bygga en mer hållbar framtid.

 

 

Zero Island inspirerar en till att tänka om resevanor och visar hur utsläpp kan minskas i flera områden med hjälp av flera olika lösningar

- Ossian Matthiessen, Klimatanalytiker Tricorona

 

Tillsammans kan små förändringar ge stora resultat

18 olika lösningar infördes för att göra skärgårdsön mer hållbar. 

Mat

Vad vi äter varje dag påverkar vårt kolavtryck betydligt. Zero Menu, en hållbar lågutsläppsmeny designad av den kända kocken Jonas Svensson är en läcker lektion i hur matval kan bidra till att sänka vårt koldioxidavtryck.

Noll-menyn hjälper gästerna att välja ett hållbart alternativ och minskar avfallet väsentligt. Tillsammans med Neste planerar Olle och Hugo också att odla mer mat på ön och utvecklar nya sätt till avfallsminskningen.

Zero Island Food

Energi

Byggnader på ön är utrustade med solpaneler, luftvattenvärmepumpar och LED-lampor. Propangas som oftast används i matlagning har på Zero island ersatts med biogas. Ön har också gått över till att använda grön el.

Boende

Stugor på ön får elektricitet från solpaneler, medan luftvärmepumpar och klimatgardiner säkerställer energieffektiviteten. Gästerna kan campa ut i Zero Cabin för att uppleva klimatneutralt boende.

Renewable energy solutions power sustainable living at the Nolla cabin

Stugorna på ön får elektricitet från solpaneler medan luftvattenvärmepumpar och energisparande gardiner ”climate curtains” säkerställer ett så effektivt energianvändande som möjligt.

 

Zero Island solutions

Avfall

Allt på ön återanvänds eller återvinns. Matavfall bearbetas till bördig kompost för det organiska potatisfältet. Det nya återvinningscentret ser till att ingenting slösas i onödan.

Transport

I all transport på Zero island används Neste My förnybara diesel.

Kompensation

Alla möjligheter för att göra öns koldioxidavtryck så litet som möjligt har tillämpats. Kompensationsavgifter från Zero Island stöder vindkraftsparken Barangay, ett grönt elproduktionsprojekt på Filippinerna.

Zero island solutions

Vi vill visa att små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad för ens påverkan på klimatet

- Olle Telje and Hugo Olofsson, företagare på Lidö inn

Zero Island Olle and Hugo

 

 

Journey to Zero by Neste

 

Zero Island är en del av Nestes initiativ för en bättre framtid. Tillsammans med våra samarbetspartners implementerar vi lösningar i vardagslivet på en skärgårdsö för att göra denna fossilfri på ett år.