Zero Menu - ett utsökt sätt att minska utsläppen
Att göra hållbara kostval är ett av de enklaste sätten att minska sin klimatpåverkan.
För att lyfta fram frågan har Neste tagit fram Zero Menu, en hållbar meny och ett utsökt sätt att minska utsläpp. Att välja särskild kost så som glutenfritt, mjölfritt och vegetariskt blir allt vanligare av olika skäl, är det kanske dags att nästa mattrend blir fossilfritt? Zero Menu kommer att serveras på Zero Island på Lidö, i Stockholms skärgård.
Zero Island är en del av Nestes initiativ för en bättre framtid. Tillsammans med våra samarbetspartners implementerar vi lösningar i vardagslivet på en skärgårdsö för att göra denna fossilfri på ett år.
Vad är Zero Menu?
Livsmedelsproduktionen i världen är ansvarig för en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. En ofta nämnd källa till utsläpp är uppfödning av boskap, men även transporter, förpackningar, lagerhållning, processad mat och själva tillagningen orsakar också en betydande mängd av utsläppen.
Zero Menu skapades för att möta denna utmaning. Det är en särskild hållbar meny skapad för att orsaka så lite fossila utsläpp som möjligt, där alla möjliga källor till utsläpp tas i beaktande, från jord till bord.
Jonas Svensson
Bakom menyn står Jonas Svensson, en prisbelönt kock och matentusiast som arbetat på flera kända restauranger, bland annat framgångsrika Miss Voon. Svensson har flera års erfarenhet från Sveriges kulinariska toppskikt.
“Mina tankar kring menyn har varit att utgå från råvaror som är i säsong och inte kräver långa transporter, samt balansen mellan de råvaror som används. Självklart är målet även att maten ska vara vacker och smaka gott.”
- Jonas Svensson
Zero Menu
FORRÄTT
Naturhamnen
Ramslök “från vår till sommar”, färskpotatis, syrad gurka
HUVUDRÄTT
Strömkajen
Spetskål “jord, hav och sol”, hjälmaregös, fänkål, dill, jordärtskocka
EFTERRÄTT
Bageriet
Rabarber “karamelliserade vindar”, punschgrädde från Roslagen