3 December 2019

Unga konstnärer målar med en jättekran – Neste och Mantsinen samlar in 50 000 euro för att motverka socialt utanförskap bland unga människor

Publicerad i Nyheter under Hållbarhet, Människor

Neste Corporation, Pressmeddelande, 3 december 2019 kl 7 (CET)

Bilden visar de unga konstnärerna som medverkar i kampanjen Zero Exclusion: Kukka-Maaria Juvonen, Miia Kuittinen och Kip Pääkkönen.

Neste och Mantsinen Group har gått samman för att ta sig an en av de tuffaste utmaningarna i dagens samhälle: det sociala utanförskapet bland unga människor. Problemet är enormt, eftersom ett av fem barn i utvecklade länder lever i fattigdom*. Med kampanjen Zero Exclusion har Neste och Mantsinen åtagit sig att ge dessa unga människor en röst och att samla in medel för att angripa det sociala utanförskapet. Kampanjen sammanför unga konstnärer från Finland, säte för de båda företagen, ett av de ledande internationella konstgallerierna och världens största hydrauliska hamnkran.

Kampanjen Zero Exclusion omfattar 42 målningar av tre unga konstnärer som de har skapat med hjälp av en hamnkran på 300 ton, som har försetts med specialkonstruerade penslar. Den Neste MY Förnybar Isoalkanbaserade färgen, som har utvecklats för kampanjen av det globala färgföretaget Teknos, användes för första gången i några av målningarna.

Konstverken producerades i samarbete med det internationellt erkända amerikanska konstgalleriet Albright Knox. Tavlorna kommer att säljas, och intäkterna går i sin helhet till den finlandsbaserade välgörenhetsorganisationen Hope ry. Genom kampanjen hoppas Neste och Mantsinen Group kunna få in 50 000 euro som ska investeras i program avsedda att motverka socialt utanförskap bland unga människor.

”Utmaningen med socialt utanförskap är enorm, och för att möta den krävs samlade ansträngningar – det är därför vi bjuder in företag att delta. Varje ung människa ska känna att han eller hon är en viktig del av vårt samhälle, och det gäller oberoende av var och hur de bor. Ett av målen med kampanjen Zero Exclusion är att vara en okonventionell och inspirerande röst för de medverkande unga konstnärerna”, säger Heidi Peltonen, Sustainable Partnerships hos Neste.

”Grundarna till vårt företag kommer från mycket svåra förhållanden. Vi vill visa att vem som helst kan lyckas om hon får möjlighet att förverkliga sig själv. Om du en gång har fått en hjälpande hand på vägen vill du hjälpa andra också”, säger Mia Mantsinen, VD för Mantsinen Group.

Det gemensamma temat för konstverken är hopp – du kan göra gott genom att köpa en tavla

Det gemensamma temat för de 42 konstverken är hopp. De unga konstnärerna har själva tagit emot hjälp från Hope ry tidigare.

”Vi tre ville delta i det här projektet, för vi kände att det var vår tur att ge någonting tillbaka för all hjälp vi har fått. Jag älskar konst, och att måla med den här jättekranen är någonting jag aldrig kommer att glömma. Jag hoppas att mitt arbete inspirerar företag att komma till skott och hjälpa andra unga människor”, säger konstnären Miia Kuittinen.

Tavlorna visas på Bio Rex i Helsingfors mellan den 4 och 22 december 2019 och online på Zero Exclusion campaign site. De finns också att köpa på samma webbplats.

Zero Exclusion ingår i projektet Journey to Zero, som startades av Neste för att uppmuntra sina partner att vara med och skapa en friskare planet för våra barn. 

*) UN News: One in five children in rich countries lives in poverty, UNICEF 'wake-up call' report shows

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Tillförordnad vice kommunikationschef

Ytterligare information: Heidi Peltonen, Manager, Sustainable Partnerships, Neste. Nestes mediatelefon +358 50 458 5076 eller skicka e-post till media(at)neste.com på vardagar 8.30–16.00 (EET).

Kort om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov. Vårt breda utbud av förnybara produkter hjälper våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel raffinerad från avfall och restprodukter, och vi inför även förnybara lösningar inom flyg- och plastbranscherna. Dessutom genomför vi tekniskt avancerad raffinering av högkvalitativa oljeprodukter. Vårt mål är att vara en pålitlig partner som värdesätts för sitt kunnande, sin forskning och sin hållbara verksamhet. 2018 hade Neste intäkter på 14,9 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com