16 Oktober 2019

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning

Neste Corporation, Pressmeddelande, 16 oktober 2019 kl 17 (EET)

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda cirkularitet och bioekonomi för plaster. Innan slutet av 2019 kommer Borealis för att producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan.

Innan slutet av 2019 kommer Borealis för att producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan.

Borealis, en ledande leverantör av polyolefinlösningar, och Neste, världens främsta leverantör av hållbar och förnybar diesel, förnybart flygbränsle och expert på att leverera drop-in förnybara kemikalier, inleder ett strategiskt samarbete för produktion av förnybar polypropen (PP). Samarbetet innebär att Borealis kan börja använda Nestes 100 % förnybara propan, som produceras med Nestes egen NEXBTL™-teknik, som förnybart råmaterial vid anläggningarna i Kallo och Beringen i Belgien med start i slutet av 2019. 

Borealis och Neste – en ny milstolpe inom hållbar polypropen

Som en industriell föregångare inom hållbarhet erbjuder Neste biobaserade alternativ till konventionella fossilbaserade råmaterial för användning i produktionen av polymerer och kemikalier. Neste har en årlig produktionskapacitet på 3 miljoner ton förnybara produkter. Tack vare den patentskyddade NEXBTL-teknologi är det möjligt att utnyttja så gott som alla biobaserade oljor och fetter som råmaterial, även avfalls- och restoljor av lägre kvalitet, för att producera olika förstklassiga, förnybara produkter. Borealis kommer att använda Nestes förnybara propan, som produceras i Rotterdam, i sina anläggningar i Belgien för att skapa ett komplett sortiment av applikationer baserade på förnybart PP. Detta är första gången som Borealis använder biobaserat råmaterial för att delvis ersätta fossilt råmaterial vid kommersiell produktion av PP. Det är också första gången överhuvudtaget som förnybar propandehydrering tillämpas i industriell skala. Den högkvalitativa produkten har samma utmärkta egenskaper som konventionell PP och är fullt återvinningsbar. 

Borealis unika propandehydrering (PDH) och PP-anläggning i Kallo gör det möjligt för företaget att börja erbjuda biobaserad propen, och som följd av det biobaserad PP där det biobaserade innehållet kan verifieras fysiskt och mätas. Borealis kommer också att fortsätta att tillämpa massafördelningsprincipen i produktionen i Kallo och Beringen, vilket innebär ett stort steg framåt för att tillhandahålla både förnybar propen och förnybar polypropen till kunderna. Processen kommer att certifieras enligt ISCC Plus (International Sustainability and Carbon Certification), som tar hänsyn till hela värdekedjan och därmed säkerställer att det förnybara råmaterialet som används är certifierat förnybart, hållbart producerat och spårbart till källan.

”Att använda förnybara råmaterial som i huvudsak är framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, förklarar Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. ”I och med samarbetet med Neste kan vi erbjuda våra kunder och partner en ny portfölj av förnybara PP-lösningar som i sin tur hjälper dem till ett mer klimatvänligt erbjudande. I enlighet med våra EverMinds™-principer är vi en föregångare i uppbyggnaden av en cirkulär ekonomi för plast. Borealis bidrar inte bara till att skydda miljön utan också bygga en framtidsanpassad affärsverksamhet.”

”Polymerer och kemiska industrier kommer att spela en betydande roll i kampen mot klimatförändringen. Därför är det mycket tillfredsställande att se hur den industriella omställningen mot mer hållbara och klimatvänliga råmaterialalternativ nu kommer igång. Vi är angelägna om att hjälpa föregångare som Borealis att börja ersätta fossilbaserade råmaterial med förnybara. Detta nya steg är ett meningsfullt bidrag för att skapa en friskare planet för våra barn”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

”I enlighet med företagets tidigare åtagande att expandera sitt erbjudande av återvunnen plast är det fantastiskt att se hur Borealis fortsätter att ställa om kärnverksamheten bort från konsumtion av fossila resurser genom att producera plast baserad på förnybara råmaterial”, säger Sander Defruyt, chef för Ellen MacArthur Foundations initiativ New Plastics Economy. Det är en ambition som stämmer väl överens med visionen om en cirkulär ekonomi för plast, som Borealis antog när det anslöt sig till The New Plastics Economy Global Commitment. I en cirkulär ekonomi blir plast aldrig avfall, och plasttillverkningen förändras från en modell som är beroende av utvinning av ändliga resurser till en som baseras på cirkulation av material. Genom att skala upp produktionen av plast baserad på förnybara råmaterial stödjer Borealis och Neste aktivt omställningen mot en cirkulär ekonomi för plast. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Tillförordnad vice kommunikationschef

Ytterligare information:

Neste:
Nestes mediatelefon +358 50 458 5076 eller skicka e-post till media(at)neste.com vardagar 8.30–16.00 (EET).

Nestes lösning för bioplaster
Neste leder affärsenheten Renewable Polymers and Chemicals från kontoret i Düsseldorf, Tyskland

Borealis: 
Virginia Mesicek, Senior Manager a.i., External Communications, virginia.mesicek@borealisgroup.com, Tel.: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)

Om Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov. Vårt breda utbud av förnybara produkter hjälper våra kunder att minska sina klimatutsläpp. Vi är världens största producent av förnybar diesel raffinerad från avfall och restprodukter, och vi inför även förnybara lösningar inom flyg- och plastbranscherna. Dessutom genomför vi tekniskt avancerad raffinering av högkvalitativa oljeprodukter. Vårt mål är att vara en pålitlig partner som värdesätts för sitt kunnande, sin forskning och sin hållbara verksamhet. 2018 hade Neste intäkter på 14,9 miljarder euro. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen. Läs mer: neste.com 

Om Borealis

Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel. Företaget har sitt huvudkontor i Wien i Österrike och har för närvarande cirka 6 800 anställda och verksamhet i över 120 länder. 2018 var omsättningen 8,3 miljarder euro och nettovinsten 906 miljoner euro. Mubadala äger, genom sitt holdingbolag, 64 % av företaget, där återstående 36 % ägs av OMV, ett internationellt, integrerat olje- och gasföretag med säte i Österrike. Borealis tillhandahåller tjänster och produkter till kunder över hela världen i samarbete med Borouge, ett joint venture med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) och med Baystar™, ett joint venture med Total och NOVA Chemicals i Texas i USA. www.borealisgroup.com 

Dipolen, Purpolen Baystar och EverMinds ärBorealis AGs varumärken.
NEXBTL är Nestes varumärke.