12 Mars 2018

Valtra exporterar Neste MY Renewable Diesel (HVO) till över 75 länder – en tank åt gången

Neste Abp
Pressmeddelande
12.3.2018 kl. 10

Valtra exporterar Neste MY Renewable Diesel (HVO) till över 75 länder – en tank åt gången

Traktortillverkaren Valtra är den första fabriken i världen vars nya traktorers första tankning görs med bränslet Neste MY Renewable Diesel™ (HVO), som är tillverkat av enbart avfall och rester – en förnybar diesel. Valtra exporterar därmed Neste MY Renewable Diesel (HVO) till över 75 länder – en tank åt gången.

”I dagens värld är det viktigt att man kan tilltala kunderna med konkreta åtgärder. Neste MY erbjuder oss ett enkelt sätt att gå mot en mer miljövänlig verksamhet. Vi är en relativt stor dieselanvändare, så detta beslut är viktigt”, berättar Mikko Lehikoinen, marknadsföringsdirektör på Valtra. 

Neste MY Renewable Diesel (HVO) ersätter på årsnivå cirka 700 000 liter fossil diesel på Valtra. Enligt Teknologiska forskningscentralen VTT:s forskningsrapport är användningen av förnybara så kallade drop-in-bränslen i dieselfordon ett snabbt och enkelt sätt att minska utsläppen. Nestes förnybara diesel är ett sådant bränsle, och det kan tankas i traktorer och truckar som sådant, utan att de nuvarande dieselmotorerna behöver modifieras. Med hjälp av bränslet uppnår Valtra en årlig minskning av sina utsläpp av växthusgaser som motsvarar att nästan 560 personbilar skulle tas ur trafik eller upp till 46 000 drifttimmar för en traktor utan utsläpp. Utöver den första tankningen av traktorerna används Nestes förnybara diesel som förvaringsbränsle i traktorerna samt i de truckar som används på fabrikerna.

”För Valtras kunder ligger miljön nära och de ekologiska värderingarna är viktiga. Kunderna vill hela tiden göra bättre val, och de begrundar säkert ansvar samt miljö- och klimatfrågor, som till exempel vilket bränsle som används, när de väljer traktorleverantör”, tillägger Lehikoinen.

”Det att Valtra tar i bruk Neste MY Renewable Diesel (HVO) är en konkret åtgärd för en renare framtid. Vi är mycket nöjda över att vi kan hjälpa Valtra att minska kolavtrycket från deras traktorer i över 75 länder. Med Neste MY kan man lugnt köra runt om i världen och året runt, eftersom dess köldtålighet för vinterkvaliteten är -34 °C. Dessutom håller produkten utmärkt i tanken”, berättar Mika Hyötyläinen, marknadsföringsdirektör för Nestes affärsområde Marketing & Services. 

För att fira samarbetet kring Neste MY Renewable Diesel (HVO) har Neste och Valtra lanserat webbplatsen Wake Up Call to Farmers. På webbplatsen får jordbrukare, som har vidtagit konkreta åtgärder för en bättre morgondag runt om i världen, berätta sin historia.

Neste Abp

Kaisa Lipponen
Kommunikationsdirektör

Mer information: Mika Hyötyläinen, marknadsföringsdirektör, affärsområdet Marketing & Services, Neste, tfn +358 10 458 4132, mika.hyotylainen(at)neste.com

 

För mer information: 
Wake Up Call to Farmers
Valtra
Neste MY Renewable Diesel (HVO)

Valtra

Valtra Oy Ab utvecklar, tillverkar, marknadsför och servar Valtra-traktorer, som skräddarsys efter kundernas behov. Valtra är känt som ett mångsidigt och pålitligt traktormärke, som har konstruerats för att fungera effektivt i krävande arbetsförhållanden och även i mycket svårframkomlig terräng. Valtra är ett internationellt varumärke som tillhör AGCO. Valtra är en ledande traktortillverkare i Norden och ett av de mest populära varumärkena i Latinamerika. www.valtra.se

AGCO

AGCO (New York-börsen: AGCO) är världens ledande konstruktör, tillverkare och försäljare av jordbruksmaskiner och -lösningar. AGCO främjar ett mer produktivt jordbruk genom sitt omfattande produktsortiment och sina tjänster. AGCO har fem nyckelvarumärken: Challenger®, Fendt®, GSI®, Massey Ferguson® och Valtra®. Dessutom tillhandahåller koncernen Fuse®-precisionsteknik för jordbruk samt optimeringstjänster för verksamheten på gårdar. Huvudkontoret för AGCO, som grundades 1990, ligger i Duluth, Georgia i USA. År 2017 hade AGCO en omsättning på cirka 8,3 miljarder dollar. Mer information hittar du på www.AGCOcorp.com. Mer information om bolaget och evenemang får du genom att på Twitter följa @AGCOCorp. Ekonomiska nyheter finns på Twitter under hashtaggen #AGCOIR.

Neste MY Renewable Diesel (HVO) i korthet

Neste MY Renewable Diesel är en vätebehandlad växtolja (HVO). Neste MY Renewable Diesel är inte en likadan produkt som traditionell biodiesel (FAME), utan en högkvalitativ produkt, som kan användas i höga koncentrationer eller som sådan i alla dieselmotorer. Dess alla egenskaper är bättre än eller minst lika bra som hos världens bästa fossila dieselkvaliteter, men den belastar miljön avsevärt mindre. Läs mer om skillnaderna mellan förnybar diesel och biodiesel.

Neste i korthet

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) utvecklar förnybara lösningar åt transportsektorn, företag och konsumenter. Vi hjälper våra kunder att minska sina utsläpp av växthusgaser med ett mångsidigt sortiment av förnybara produkter. Neste är världens ledande producent av förnybar diesel, och vi skapar även förnybara lösningar åt såväl flyg- som plastindustrin. Vi är en teknisk föregångare beträffande förädling av högkvalitativa oljeprodukter. Vi vill vara en pålitlig partner, vars expertkunskap, forskning & utveckling och hållbara metoder är allmänt respekterade. År 2017 var Nestes omsättning 13,2 miljarder euro. År 2018 placerade vi oss på andra plats på listan Global 100 över världens 100 mest ansvarsfulla företag. Mer information: neste.com